„A magyar energiatermelés 30-40%-át is adhatnák szélerőművek, de tiltják a telepítésüket”

Megosztás


Munkácsy Béla, az Energiaklub tanácsadója azt mondja, ezen a területen nálunk egyelőre kilátástalan a helyzet, pedig a szélenergia olcsó, gyorsan kiépíthető, és pár év alatt hatalmas kapacitásokat lehetne üzembe helyezni.

A mai és a következő generációk előtt nagy feladat áll, hiszen – egyebek mellett – fel kell hagynunk eddigi kizsákmányoló életmódunkkal, vagyis vissza kell szorítanunk a szén-dioxid-kibocsátást bolygónk életképessége érdekében. Az első lépéseket már megtettük.Tavaly, az Európai Unió 27 tagállamában a megtermelt elektromos energia 40%-a származott megújuló energiaforrásból – derül ki az Ember nevű ‘think tank’ éves elemzéséből, amint a szeretlekmagyarorszag.hu is szemlézett.

Az emberi tevékenység általi üvegházgáz-kibocsátást 2050-re nullára kell redukálni, hogy elkerüljük az ökológiai összeomlást, vagyis a katasztrófát.

“Az ökológiai lábnyomunk, vagyis területegységben kifejezett környezetterhelésünk legalább 60%-áért az enegetikai szektor a felelős. Amilyenné a szűken értelmezett műszaki és gazdasági szempontok révén alakították az elmúlt évtizedekben az energiarendszert, az elfogadhatatlan. Nem véletlen, hogy nyit a világ a környezetre kevésbé ártalmas megújuló energiaforrások felé, azonban Magyarországon ettől a energetikus mérnökök jó része még napjainkban is elzárkózik”

– magyarázza Munkácsy Béla, az ELTE adjunktusa, a Magyar Energiaklub tanácsadója.

A megújuló energiába szerinte nem csak azért kell egyre nagyobb összegeket fektetni a világon mindenütt, mert az emberiség jövőjéről van szó, ez valójában gazdasági lehetőség is.hirdetésEurópában már átvették a vezetést a megújuló energiaforrások a villamosenergia-termelésben, és ebben legnagyobb szerepe a szélenergiának volt.

Ebben a szektorban Dánia tölt be vezető szerepet, hiszen ott évszázados múltja van a technológiának. Náluk a villamosenergia-termelésnek már 50%-át biztosítják szélenergiával, miközben a világ egyik legmagasabb színvonalú villamosenergia-szolgáltatását biztosítják a dán fogyasztók számára.”Magyarországon 30-40%-ot lehetne elérni szélerőművekkel, másik 30-40%-ot napelemekkel, a maradékot pedig az összes többi megújulóval, például a biogázzal, ami nagyon jól tárolható és az azt felhasználó motor vagy turbina gyorsan működésbe hozható.”

– állítja Munkácsy Béla.

Kapcsolódó cikkek