Feljelentik a kormányt – a vakcinákkal kapcsolatos táblázatuk “rémhír és aláássa a nyugati vakcinákkal szembeni bizalmat”

Megosztás

Még személyesen Karikó Katalin is bírálatát fejezte ki a napokban a kormány által nyilvánosságra hozott adatokkal kapcsolatban, amely látványosan lerontja a nyugati és feljavítja a keleti vakcinák adatait, csak éppen rengeteg tényezővel egyszerűen nem számol.

A Facebookon jelentette be Szél Bernadett, hogy feljelenti a kormányt rémhírterjesztés miatt. Azt írja, hogy

a kormány a propagandához igazította az oltások hatékonyságra vonatkozó adatokat, ez pedig alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa.

A kormány vasárnap publikált egy, a vakcinák hatékonyságával foglalkozó táblázatot. Ebből többek között az olvasható ki, hogy százezer Pfizerrel oltottból 32-en hunytak el, míg a kínai Sinopharm esetében ugyanez a szám 16-ra jön ki.

A független országgyűlési képviselő szerint az egyes vakcinatípusok hatékonyságát fontos lenne “tudományos igényességgel” bemutatni, a kormány azonban egy teljesen félrevezető táblázatból vonta le és tette közzé azt a következtetést, hogy „A Pfizer/BioNTech-vakcinával történő oltás után többen betegedtek meg, és kétszer annyian haltak meg, mint a Sinopharm-vakcina után.”

Szél úgy véli, hogy a második oltás utáni fertőzési és halálozási adatok alapvető információk — mint például az egyes vakcinákkal beoltottak száma, életkora, egészségügyi állapota — elemzésbe való bevonása nélkül a táblázat teljesen alkalmatlan a vakcinák közti összehasonlításra.

“Rémhírterjesztést valósít meg az, aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa” – írja a képviselő. Szél úgy véli, mivel a félrevezető adatokkal alátámasztott kormányzati állítások alkalmasak arra, hogy elbizonytalanítsák az embereket és aláássák a nyugati vakcinákkal szembeni bizalmat, haladéktalanul feljelentést tesz a kormány ellen rémhírterjesztés miatt.

Nem csak Szél Bernadettnek volt problémája a kormány táblázatával. Karikó Katalin kutatóbiológus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója szerint a táblázat nem pontos, több információ is hiányzik belőle. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek