A Magyar Orvosi Kamara szerint alkalmatlan következtetések levonására a kormány vakcinahatékonysági adatai

Megosztás

Nyílt levélben reagált a Magyar Orvosi Kamara elnöksége arra a táblázatra, amelyet a kormány a koronavírus elleni vakcinák hatékonyságáról közzétett – számolt be róla a HVG.hu. Mint írták, “Ezek az adatok a jelenleg közölt formájukban nem alkalmasak az egyes vakcinák hatásosság-különbségeinek megállapítására”.

Azt is kifejtették, hogy mi a baj az adatsorral: ismeretlen a feldolgozási metodika; hiba, hogy egyben kezelik az első és a második oltás adatait; nem foglalkoznak azzal, hogy az egyes vakcinákkal oltottak egészségi állapota különböző; más az oltások időbeli eloszlása; és nem számolnak az egyes vakcinákkal oltottak eltérő korátlagával, Így az adatok „összehasonlításra, mélyebb következtetések levonására nem alkalmasak”.

Arra kérték a kormányt és az operatív törzset, tegyék lehetővé, hogy a szakemberek kutathassák az oltással kapcsolatos adatbázisokat.

A táblázat Karikó Katalin, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója szerint is „teljesen félrevezető”, ha nem tüntetik fel a beoltottak és az elhunytak korát.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek