Közzétették, vakcinatípusonként hányan fertőződtek és haltak meg az oltások után

Megosztás

Eddig nem volt hivatalos statisztika arról, hogy a koronavírus elleni második oltások után hány ember fertőződött meg ismét koronavírussal vagy halt meg a fertőzés következtében. Ezt most tette közzé a kormány, azzal érvelve, hogy az adatokból látszik, az itthon használt vakcinák hatékony és erős védelmet nyújtanak a fertőzés ellen – írta meg a HVG.hu.

A december 26 és április 20 közötti adatok alapján 100 ezer oltottra vetítve a legtöbben a Pfizer vakcinák után hunytak el koronavírus-fertőzés miatt. Összesen 175 emberről van szó, ami 100 ezer oltottra vetítve 32. Érdemes persze ehhez hozzátenni, hogy az oltási program elején főként Pfizerrel oltották az idősotthonok lakóit és a legidősebb korosztályt is.

A Moderna vakcina után 12 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt (itt felfelé kellett kerekíteni, 100 ezer oltottra 20 emberről lenne szó). Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ezzel a két típussal elsők között oltották végig az idősotthonokban élőket is.

A Sinopharm oltások után 78 ember hunyt el a fertőzés miatt, ez 100 ezer oltottra vetítve 16. A kínai vakcinával első körben az idősebbeket oltották be, azonban most már bárki kérheti ezt a típust.

AstraZeneca oltás után hat, míg Szputnyik V vakcina után két koronavírussal fertőzött ember hunyt el. A táblázatból nem derül ki, hogy az elhunytak hány évesek voltak, volt-e alapbetegségük, illetve az oltáshoz képest mikor kapták el a fertőzést.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek