Nem volt többségben a Fidesz egy parlamenti bizottsági ülésen, ezért nem lehetett szavazni amíg a késők befutottak

Megosztás


Nem volt meg a Fidesz-KDNP többsége a parlament Európai ügyek bizottságában hétfőn, de a kormánypárti bizottsági elnök addig nem engedte szavazni a képviselőket, amíg be nem futott még egy-két késő fideszes.

Az ülésről a 444.hu azt írja, a hétből összesen kettő kormánypárti képviselő jelent meg, ellenben a bizottság mind a négy ellenzéki tagja elment. Ellenzéki többség így sem volt: a fideszesek egy-egy társukat helyettesítették, azaz négy szavazattal rendelkeztek.

Az ellenzékiek – Szél Bernadett független bizottsági tag és Cseh Katalin momentumos EP-képviselő – előre jelezték, hogy szeretnék napirendre venni és megtárgyalni Magyarország EU-ban képviselt Kína-politikáját. Ennek apropója a Kínát elítélő brüsszeli nyilatkozat megvétózása, a Belgrád-Budapest vasút és a Fudan egyetem 540 milliárd forintos kínai hitele lett volna.

Az, hogy az ülés kezdetén ugyanannyi szavazata lett volna az ellenzéknek, mint a kormánypártiaknak, elég lett volna arra, hogy ha a fenti témákról nem hajlandóak beszélni a fideszesek, akkor az ülés teljes napirendje se kapjon támogatást. 

Amikor Hörcsik Richárd fideszes bizottsági elnök szembesült azzal, hogy nincs meg a kormánypárti többség, közölte: addig nem lesz szavazás, meg nem érkeznek a további fideszesek.

444.hu szerint a bizottságban soha nem voltak korábban tekintettel a késésekre, ellenben most meg kellett várni Tessely Zoltán fideszes képviselőt, aki „technikai nehézségek” miatt nem tudott leparkolni.


Szél Bernadett
 a Facebook oldalán azt írja, ezután az ellenzék felállt és kivonult. Mint fogalmazott, ami történt, az a szavazás „meghackelése”.

Kapcsolódó cikkek