Rusvai Miklós: “A koronavírus nagy valószínűséggel örökre velünk marad” – videó

Megosztás

A Jövő TV mai vendége Rusvai Miklós virológus volt akivel többi között a hétvégi enyhítésekről, a vakcinákról és a koronavírus variánsairól is beszélgettek.

csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, mivel szombatig elérjük a 3,5 millió beoltottat – amelyet már el is értünk – ezért hétvégétől kinyithatnak a bárok és kocsmák teraszai a vendégek előtt. Ennek csak örülni lehet, viszont aggasztó, hogy lakosságarányosan Magyarország világelső lett a koronavírus miatti elhalálozások számában. Rusvai Miklós közölte, hogy a járványtani mutatók annyira kedvezőek az enyhítéshez, a tendencia viszont igen. A kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen levők és az elhunytak száma az elmúlt 20 napban folyamatosan csökken. Ebből a háromból az utóbbi amely csak az elmúlt 5-6 napban kezdett el tendenciaszerűen csökkeni.

A virológus azt tanácsolta, hogy lehetőleg olyan társasággal menjünk akikról tudjuk, hogy már megkapták az oltásukat, vagy átestek a betegségen. Szerinte a kormánynak érvényesíteni kellett volna a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek, hogy ők elkülönülhessenek a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőktől.

Ugyanúgy a csütörtöki kormányinfón jelenttette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a “Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb”. Rusvai elmondta, hogy ezzel kapcsolatban eddig egyetlen tudományos kutatás történt Dél-Afrikában, amelyben összesen 12 személyt vizsgáltak, és ott csak a dél-afrikai variáns elleni hatásosságot figyelték. Ebben a kutatásban tényleg a Sinopharm mutatott kedvezőbb eredményt, de ebből általános következtetést levonni nem lehet – tette hozzá.

Rusvai Miklós szerint a második hullám csúszott ki a kormány kezéből. Míg az első hullámot az állam jól kezelte, addig a második hullámban, és most is nagyon keveset teszteltetünk. A kevés teszteléseknek is nagyon magas volt a pozitív eredmények száma.

Ezzel elszalasztottuk a lehetőséget, hogy időben kiszűrjük a fertőzött embereket, és őket karanténba téve kivonva a forgalomból a fertőzésnek a terjedését megállítsuk.

– jelentette ki.


A koronavírus egyre több variánsáról közölte, hogy ez folyamatosan mutálódni fog az emberek szevezetéhez, de ez jelentheti azt is, hogy a tünetei is enyhülni fognak. Viszont nagy valószínűséggel a koronavírus örökre velünk marad. Rusvai közölte, hogy a poszt-covid szindrómát az okozhatja, hogyha egy szervünkben a vírus miatt túl sok sejt pusztul el, amelynek hosszú távú következményei lehetnek. A vírus elsősorban többek között az tüdőt, a szívizomzatot és a központi idegrendszert támadja.

via JövőTV

Kapcsolódó cikkek