Aggasztó, nagyon gyorsan terjedő vírusmutáció jutott el Indiából már Európába is

Megosztás

Jó hír, hogy úgy tűnik, a vakcinák ez ellen is hatásos védelmet nyújtanak, de a terjedési sebességük annál aggasztóbb.

A WHO jelentette be az újabb problémákat okozó, gyorsan terjedő vírusmutáció térhódítását.

A koronavírus-világjárvány eddig nem látott csúcs felé közelít a fertőzöttek számát tekintve – figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Ahogy a pénteki sajtótájékoztatón fogalmazott:

A heti esetszám csaknem kétszeresére nőtt az elmúlt két hónapban, ami azt jelenti, hogy a fertőzöttek számát tekintve a legnagyobb szinthez közelítünk, amelyet eddig láttunk a világjárvány során.

A WHO főigazgatója szerint ennek számos oka van. Az első ezek közül a koronavírus fertőzőbb variánsainak gyors terjedése. a második, amit említett, hogy túl korán oldottak fel a vírus terjedését fékezni hivatott korlátozásokat. A sajtótájékoztatón szó esett továbbá arról is, hogy

a WHO „látókörébe került” a vírus egy újabb, Indiában azonosított variánsa.

Az indiai variánsról egyelőre nem tudni, hogy kapcsolatban áll-e a fertőzöttek számának gyors növekedésével a dél-ázsiai országban. A vírustörzset 2020 végén fedezték fel két indiai államban, és az esetek száma azóta nő – mondta Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője. Hozzátette: a mutációk mutatnak hasonló vonásokat az eddigiekkel, fertőzőbbek lehetnek és egyes esetekben kevésbé hatékonyak velük szemben a védőoltások. Van Kerkhove szerint szorosan együttműködnek Indiával. Egyúttal hangsúlyozta:

A vakcinák továbbra is hatásosak az aggasztó variánsokkal, és különösen a súlyos tünetekkel szemben, ezt pedig fontos leszögezni.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek