Megfontolandó: Van, ahol hamarosan szabálysértés lehet mobilozva átkelni a zebrán

Megosztás

A gyalogosok nem léphetnének le a járdáról mobillal a kézben vagy fülhallgatóval a fülükön. A jelenlegi világban nem tudni, hogy lehet ezt hatékonyan betartatni, de biztos, hogy rengeteg balesettől óvná meg az embereket, az ötlet egyelőre Romániában született meg. Kötelező lenne a forgalomra figyelni az úttesten való átkelés közben.

Módosítaná keleti szomszédunk KRESZ-szabályait. Az egyik változtatás, hogy megbírságolhatják, aki nem figyel a forgalomra az úttesten való átkelés közben – írja a Transindex. A tervezetet társadalmi egyeztetésre bocsátották.

A szabályozás némiképpen az autósokéhoz hasonló lenne, akik vezetés közben nem végezhetnek olyan tevékenységet, ami elvonja a figyelmüket a forgalomról. Ha elfogadják a javaslatot és szabálysértésnek bizonyul a gyalogátkelőn mobilozás, pénzbírsággal lehet sújtani az elkövetőjét. A szabálysértési bírságot a büntetőpontok számra határozza meg. Egy büntetőpont a bruttó minimálbér 10 százalékának felel meg Romániában.

Ezen túlmenően a tervezet újítása, hogy a biciklikhez hasonlóan szabályozná az elektromos rollerek használatát. Ez a gyakorlatban a legtöbbször azt jelenti, hogy a bicikli mellé bekerülhet a jogszabály szövegébe az elektromos roller is. (Hvg.hu)

Mi támogatnánk, vagy elleneznénk egy ilyen változtatást Magyarországon?

Hozzászólások

Related posts