Müller Cecília szerint most járunk a harmadik hullám tetőpontján

Megosztás

A harmadik hullám tetején állunk, magas számokat látunk – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, amelyről a HVG.hu tudósított. A magas adatok ellenére “törékeny csökkenést” is érzékelni, a szennyvízből kinyerhető információkban ez viszont még nem mutatkozott meg. Mindez szerinte azt jelzi, hogy még körülbelül egy hétig lehet hasonló járványügyi adatokat látni, mint amilyeneket most.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a magyar reprodukciós ráta kicsivel 1 alá csökkent. Ez az adat azt jelzi, hogy egy fertőzött hány embert képes megbetegíteni. Ez a mutató most Magyarországon 0,98-on áll. A tiszti főorvos szerint ebből a fertőzöttek számának csökkenésére lehet következtetni.

Müller közölte, az oltási program szépen halad, az egyéni védelem ugyanakkor a továbbiakban is fontos, azt kérte, aki csak teheti, regisztráljon az oltásra.

Elhangzott, hogy meghosszabbították a védelmi intézkedéseket (így a maszkviselésre vonatkozó szabályokat is), és hogy a kórokozó különbözői mutációi nagyon ragályossá teszik a koronavírust. Egyes esetekben pedig gyorsan romolhat a fertőzött állapota.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy hétfőn megkezdődik az óvodások és az alsó tagozatos iskolások jelenléti oktatása, amit szerinte sok szülő és a gyermekek is várnak. Azt is mondta, hogy a szabályok enyhítése nagy óvatossággal és lassan történik. Hozzátette, hogy a gyerekek tiszta, fertőtlenített intézménybe térhetnek vissza.

Müller Cecília szerint egyelőre nincs egzakt válasz arra vonatkozóan, hogy egy harmadik oltásra is szükség lesz-e. A tiszti főorvos ezzel a Pfizer-vezérigazgató csütörtöki szavaira reagált, aki azt mondta: nagy valószínűséggel fel majd kell venni egy harmadik dózist is. Müller ugyanakkor hozzátette: sokan vélekednek úgy, hogy a koronavírus szezonális lesz, ezért lehetséges, hogy ellene is évente kell majd oltást kérni, ahogy az influenza esetében is.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek