Baranyi Krisztina: közcél nem látszik a közpénz elköltése nyomán – videó

Megosztás

A Reflektor vendége Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere volt, akivel többek között a kínai Fudan Egyetem campusáról, a kerület bevételkieséseiről, valamint a Ferenc Téren kiálított “BLM-szoborról” is beszéltek.

Baranyi Krisztina a Déli várospaku projektről és a Diákvárosról azt mondta, hogy ezek mind egy nagyon komplex városfejlesztési projektek. Ezek tervezése elmondása szerint már nagyon rég megtörténtek. A Fudan Egyetemről viszont ekkor egyetlen szó sem esett. Először januárban merült fel, hogy ezen a területen egy egytemi campus is felépülhet, de erről sem politikus, sem BFK-s szakember nem számolt be a polgármesternek.

Egyedül a Direkt36 által közzétett cikkből értesült, hogy a kormány mit tervez a Diákváros és a Déli városkapuhoz.

Baranyi elmondta, hogy több aggálya is van a kínai campus megépítésével: a ferencvárosi városfejlesztéssel kapcsolatban, a több száz milliárdos finanszírozásával kapcsolatban és a Fudan Egyetem politikai, illetve nemzetbiztonsági veszélyekkel kapcsolatban is.

Ferencváros folyamatosan tesztelteti lakosait ingyenesen, 3 helyszínen. Baranyi elmondta, hogy ez egy plussz költség a kerületnek, de a parkolási díjak, iparűzési adó és idegenforgalmi adók kiessése sokkal nagyobb problémát jelent a kerületnek.

EGY ÉV ALATT FERENCVÁROS A KORMÁNYZATI ÉS JÁRVÁNYÜGYI MEGVONÁSOK MIATT ÖSSZESEN CSAKNEM 5 MILLIÁRD FORINT HÁTRALÉKBAN VAN.

A BLM-szobor kapcsán közölte, hogy a szobor egy pályázatra készült, amelyben egy független szakmai zsűri választotta ki a legjobb hetet. Ezek között volt a térdelő szívárványos szabadság szobor is. A polgármester elmondta, hogy nem provokáció miatt állítatta ki a szobrot, hanem azért, hogy lehetőséget biztosítson olyan műveknek és alkotóknak, akiket a Fideszes kultúrpolitika nem támogat, mutat be.

Szerinte nem volt akkora botrány a szobor körül, mint az látszott, mert elmondása szerint csak egy maroknyi szélsőjobbos kerített a szobornak médiafigyelmet. Viszont sokkal többen támogatták őt és a városvezetést a szobor kihelyezésével kapcsolatban.

A szoborból több is készült, amelyeket az alkotója azóta eladott. A Ferenc téren széttört szobrot is felvásárolták egy múzeumba.

Kapcsolódó cikkek