Államtitkár: Nem lesz kötelező a gyermekeket visszavinni az óvodába, iskolába

Megosztás

A hibridoktatás hibridjére készülhetünk a jelek szerint jövő hétfőtől. Rendkívül kíváncsian várjuk, hogy az elmúlt 1,5 napban különböző iskolai csoportokban olvasható tömeges visszatartás mégis milyen jelenléti oktatást eredményez majd a valóságban. A szülők felismerték, hogy ez már régen nem csak a tanárokról szól, saját magukat és gyermeküket féltik.

Elvégeztük az iskolai dolgozók oltását, mindenkit behívtunk, aki az oltást igényelte – mondta el Maruzsa Zoltán az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. A köznevelési államtitkár hozzátette, hogy a köznevelésben 155 306 embert oltottak be múlt vasárnapig, a szakképzéssel, bölcsődékben dolgozókkal együtt pedig már 200 ezret.

Az óvodákban gyermekfelügyelet működik, tegnap a gyerekek 11 százaléka volt bent Maruzsa Zoltán szerint. Az államtitkár emlékeztetett, hogy az óvodások vegyes csoportokban, naponta más-más óvodapedagógussal töltik a napjaikat.

“Egy csoport, egy zárt kör, ez növelni fogja a biztonságot – mondta az államtitkár, és arra kérte az óvodák vezetőit, hogy ne összevont csoportokat szervezzenek.

Maruzsa hozzátette, hogy a gyerekek részvétele az óvodai nevelésben nem kötelező, ha a szülők meg tudják szervezni a felügyeletet, az intézményvezetők felé tudják jelezni ezt, és ez érvényes az alsó tagozatosokra is. Az iskolától távolmaradóknak ugyanakkor nem lesz külön digitális oktatás. Mint az államtitkár fogalmazott, nem várható el a pedagógusoktól, hogy a tanórák mellett digitális oktatást is tartsanak.

Az államtitkár elmondta, hogy az óvodák és az alsó tagozatok megnyitása mellett az is szólt, hogy e két csoportban alacsonyabb volt a fertőzöttek aránya. Hozzátette, hogy az alsó tagozaton fele-harmada volt a fertőzöttek aránya, mint a felsőn.

Maruzsa szerint azt nem lehet megvalósítani, hogy mindenhol megfelezik az osztályokat, mert nincs kétszer annyi pedagógus a rendszerben.

Jelentős érvnek nevezte az alsó tagozatos visszanyitás mellett, hogy a digitális oktatás nem hatékony ebben a korosztályban, a gyerekeknek szükségük van jelenléti oktatásra. A felsősöknél viszont már eredményesebb az online tanítás, ők majd május 10-én térhetnek vissza.

Az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán a szeptemberi tanévkezdéstől a március 5-éig érvényes protokollhoz térnek vissza, erről levelet kapnak az intézményvezetők.

Újra kötelező lesz a hőmérsékletmérés, a távolságtartás vagy a fertőtlenítés az intézményekben.

Maruzsa Zoltán azt kérte az óvodapedagógusoktól és a tanároktól, hogy április 19-én a legjobb tudásuk és elszántságuk szerint vegyék fel a munkát.

“Amikor a helyzet veszélyessé vált, hazaküldtük őket, mert ez volt a biztonságos, rendkívüli szünetet, illetve digitális munkarendet vezettünk be, amikor lett elég vakcina, akkor pedig beoltottuk őket, hogy védettek legyenek. Köszönettel tartozunk nekik az eddig teljesítményükért, odaadásukért, de a tanév még nem ért véget” – mondta az államtitkár.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette a csütörtök reggeli adatokat, majd elmondta, hogy az idősek 90 százalékát beoltották már, és a regisztrált, 18–59 közöttiek több mint fele is megkapta már az oltást. (Hvg.hu)

Csak néhány megjegyzés. A pedagógusok eddig is felvették a munkát minden egyes munkanapon, csak online-változatban. Továbbá már augusztus végén, szeptember elején hivatalosan is elismerte minden érintett, hogy képtelenség az iskolákban betartani a távolságtartást, már csak a csoportok létszáma miatt is. Azóta átépítették és nagyobbra varázsolták az iskolai tantermeket, vagy hirtelen 6-8 főssé változtak az osztálylétszámok? Elképesztő.

Kapcsolódó cikkek