LMP: A kormány nemet mondott a tisztább levegőre és a zöldebb mezőgazdaságra

Megosztás

A Fidesz a Fenntartható fejlődés bizottságában leszavazta az LMP határozati javaslatait, amelyeket a zöld párt az energiaszegénység és a légszennyezés csökkentése, a házi méhek védelme és a glyphosate-tartalmú növényvédő szerek betiltása érdekében nyújtott be – számolt be közleményében a zöldpárt.

Mint írják: ez azt jelenti, hogy a fideszes többség még a parlamenti vitát is megakadályozta, pedig a téma nagyon is aktuális. Az LMP felszólítja a Fideszt, hogy legalább a vitát ne akadályozza meg a zöld kérdésekben!

Évente 14 ezer ember hal meg idő előtt a rossz levegő miatt, ráadásul a légszennyező anyagok segítik a koronavírus-járvány terjedését is, ezért sürgős cselekvésre lenne szükség. Ezért szorgalmazza az LMP többek között a lakosság 30-40 százalékát érintő energiaszegénység csökkentését, az épületek energetikai mélyfelújítását, a szociális tűzifaprogram átalakítását, az ingyenes parkolás megszüntetését és a dugódíj bevezetését.

A bizottsági ülésen a többség leszavazta a házi méhek és más beporzók védelmét szolgáló javaslatokat is, pedig ezektől a rovaroktól függ élelem-termelésünk jelentős része. Az iparszerű mezőgazdaság azonban aggasztó mértékben visszaszorította a beporzókat. A folyamat visszafordítása érdekében javasoljuk az online permetezési napló bevezetését, a táblaméretek csökkentését és a művelésből kivont, természetszerű foltok kialakítását.

A glyphosate olyan mezőgazdaságban használt gyomirtószer, amiről az Egészségügyi Világszervezet megállapította, hogy valószínűsíthetően rákkeltő, illetve hormonrendszer károsító, termékenység csökkentő hatással is gyanusított. Ezért javasoljuk az élelmiszerekben is kimutatható glyphosate-tartalmú növényvédő szerek kivezetését.

LMP

Kapcsolódó cikkek