Az EU-ban dönthetnek úgy, hogy nem ismernek el egyes vakcinákat az oltási igazolványon

Megosztás


Amennyiben egy uniós tagálamnak kétségei vetődnek fel egyik vagy másik oltóanyag hatékonyságával kapcsolatban, lehetősége lesz arra, hogy ne ismerje el az adott vakcinát a beoltottságot igazoló tanúsítvány esetében – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján kedden.

Eric Mamer kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a brüsszeli testület az oltási igazolványokkal összefüggésben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által uniós alkalmazásra javasolt vakcinákkal való beoltottságot igazoló tanúsítványok automatikus elfogadását javasolta – írja az MTI.

Kifejtette: az uniós oltási portfólióban nem szereplő vakcinákkal kapcsolatban a tagállamok döntésén múlik, hogy elfogadják-e vagy sem az EMA által nem jóváhagyott oltásokat. Ugyanakkor el kell kerülniük mindenfajta hátrányos megkülönböztetést az uniós és az uniós országokon kívüli beoltottak szemben – figyelmeztetett Mamer.

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szintén kérdésre válaszolva azt közölte, az Európai Bizottság nem mond, illetve nem tud véleményt mondani a kínai vakcináról, azt azonban az uniós oltóanyag-stratégiával összefüggésben a kezdetektől hangsúlyozza, hogy alapvetően fontos a vakcinák biztonságának és hatékonyságának garantálása.

“Az Európai Bizottság mindig is ragaszkodott ahhoz, hogy az uniós oltóanyag-portfólióban megtalálható valamennyi vakcina átmenjen az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatán a rendkívül fontos biztonsági és hatékonysági megfelelés érdekében”

– fogalmazott.

A kínai vakcina nem része az uniós vakcina-portfóliónak, a tagállamok azonban tárgyalhatnak és szerződést köthetnek az uniós oltóanyag startégián kívül eső oltóanyagok beszerzéséről. Ez esetben azonban a vakcinával felvetőt probléma esetén minden felelősséget az adott tagállamnak kell viselnie – tette hozzá.

Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Kapcsolódó cikkek