Már forgatják a titokzatos Gyurcsány-filmet

Megosztás

Elindult a forgatása annak a filmnek, amely Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd néven elhíresült szónoklatáról, annak utóéletéről és így közvetlenül a 2006 őszén kirobbant utcai eseményekről, például a tévészékház elleni ostromról szólhat majd – tette közzé a Telex.

Ezt onnan tudja a portál, hogy élőben látták, amint felállították a díszlet egy részét a budapesti Szabadság téren, a volt tévészékház előtt, ahol az ostrom történt.

Ennél többet viszont csak pletykákból tudni a jó eséllyel nagyon erős politikai töltettel készülő, a 2022-es választások előttre összeálló filmről, amelynek ügyében

szinte minden érintett elzárkózott attól, hogy bármiféle információt megerősítsen.

A forgatás helyszínén készült képek alapján jól beazonosítható, hogy pontosan mit is örökítenek meg: a helyszínen ott áll egy vízágyú, illetve az a kiégett autó, amelyet a zavargások után évekig fel lehetett fedezni az MTVA Kunigunda útjai székházának udvarán, és amely állítólag épp az ostrom idején az épületben dolgozó Baló György műsorvezetőé volt.

Február közepén a Telexhez eljutottak olyan információk, miszerint egy castingcég egy Gyurcsány Ferenchez kötődő filmbe keres szereplőket. A 24.hu nagyjából másfél hónappal ezelőtt egy szereplőválogatáshoz küldött rövid leírást is megkaparintott, amelyben ez áll:

„amikor egy ambiciózus, de elnyomott közvélemény-kutató szakember rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Összeáll újságíró szerelmével, és nyomozni kezd, de mivel hamar konfrontálódik a főnökével, egy nagy hatalmú kör célpontjává válnak.”

Ebből persze még nem következne egyenesen, hogy az őszödi beszéd az a bizonyos botrányos hangfelvétel, de nagyjából ugyanekkor jutott el a médiához az információ a Gyurcsány-filmre vonatkozó szereplőválogatásról.

Filmdíszlet részét képző vízágyú a Szabadság téri tévészékház előtt – Fotó: Dercsényi Dávid

A castingot végző cég a szereplők keresésekor azzal érvelt, hogy a film nem politikai állásfoglalás lesz, hiszen nemzetközi stábbal, külföldi rendezővel készül, ráadásul nagy lehetőségről van szó, hiszen komoly anyagi támogatásból gyártják majd, és „széles közönség előtt fogják vetíteni”.

A 24.hu által megszerzett email szerint a színészeket a Megafilm Tétényi úti székházába hívták meghallgatásra. Ez a cég nem más, mint Kálomista Gábor cége, a producer viszont a lap megkeresésére sem írásban, sem telefonon nem reagált érdemben.

A Megafilm a Nemzeti Filmiroda (NFI) nyilvántartása alapján A hazugság ára című filmen dolgozik, amelyet 2022-ben mutathatnak be. Azt, hogy ez lehet a film címe, a Blikk is belengette még februárban.

A filmről annyit tudni, hogy 800 millió forintos büdzséből készül, közvetlen állami támogatást nem kap, csak a 30%-os, tehát jelen esetben 240 millió forintot jelentő adókedvezmény formájában megjelenő támogatást kapja a film.


Ugyan nem egyedülálló, de érdekes, hogy február közepén-végén még a casting tartott, áprilisban pedig – a járványügyi szigorítások ellenére – már el is kezdődött a forgatás, amely október 23-ig tart majd, legalábbis a már említett NFI-nyilvántartás szerint ez szerepel A hazugság ára című film mellett.

Ez alapján 2022-ben, a következő országgyűlési választások évében gond nélkül bemutatható lesz.

Kiemelt kép: A kiégett autót és a forgatás nyomait még vasárnap reggel is láthatóak voltak – Telex

Hozzászólások

Related posts