Miért lehet nagyobb zsúfoltság az iskolákban, mint a boltokban? Teljesen nélkülözi a logikát

Megosztás

A középiskolások már biztosan kaptak további három hét haladékot plusz egy tavalyihoz hasonló érettségit, de vajon miért veszélytelenebb a koronavírus a zsúfolt általános iskolákban? Naponta halljuk, hogy az új variánsok a fiatalokra és a gyerekekre is nagyon veszélyesek. Akkor miért ragaszkodik ennyire Orbán ahhoz, hogy 9 nap múlva nyissanak az iskolák?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) eredményként értékeli a középiskolák megnyitásának elhalasztását, de továbbra is azt követeli, hogy valamennyi köznevelési intézmény maradjon zárva.

A PDSZ Orbán Viktornak címzett pénteki nyílt levelében azt írja: „A köznevelési intézmények zárva tartása nemcsak a pedagógusok érdeke, hanem össztársadalmi érdek”. Szerintük nincs olyan szakember, aki ne hívta volna fel a figyelmet arra, hogy az iskolák és óvodák újranyitása óriási veszélyt jelent a járvány további alakulása szempontjából.

„Az üzletekben a maszkviselés mellett is 10 négyzetméterenként egy személy tartózkodhat, miért gondolja Ön, hogy az óvodákban és iskolákban ugyanilyen biztonsági intézkedés nélkül ennél nagyságrendekkel többen egy légtérben tartózkodhatnak, ráadásul nem percekig, hanem akár több órán keresztül?”

 kérdezik a pedagógusok nevében Orbántól a levélben, amelyben azt is követelik a miniszterelnöktől, hogy EU-s forrásokból adjanak a szülőknek bérkompenzációt, rendeljenek el felmondási tilalmat, és támogassák a munkáltatókat, hogy álláshelyeket ne szüntessenek meg.

A PDSZ szerint bár a köznevelési intézményekben dolgozók beoltása folyamatosan történik, több olyan pedagógus és iskolai dolgozó is van, aki a hét végéig az első oltást sem kapta meg. Ez a szakszervezet által idézett szakértői vélemények szerint azért problémás, mert „tudományosan nem igazolható, hogy közvetlenül az első oltás után a közoktatásban dolgozók védettsége kialakulna”.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Maruzsa Zoltán pénteken jelentette be, hogy „minden készen áll az április 19-i iskolanyitásra”. Bár csütörtökön még a biztonságos április 19-i iskolanyitást bizonygatták, péntek reggelre a középiskolák esetében meggondolta magát a kormány.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már korábban kampányt indított, amivel meg akarják akadályozni a 19-ei nyitást. Az ADOM diákmozgalom szintén sztrájkra hívta a fiatalokat. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek