Szlávik szerint akár 80 százalékos átoltottság is kellhet a járvány megállításához

Megosztás

“Valamennyire megváltoztathatja a két és fél millió beoltott ember a koronavírus-járvány lefolyását” – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a közmédiának. Az Index által idézett Szlávik János ugyanakkor hozzátette: ettől még sokkal több oltást kell beadni.

A szakember emlékeztetett, a járvány elején úgy vélték, a nyájimmunitáshoz 60-70 százalékos beoltottságra van szükség, az új mutánsok megjelenésével azonban ettől magasabb, akár 80 százalékos átoltottságra is szükség lehet.

Szerinte ezen a héten kiderülhet, hogy a harmadik hullám platófázisa bekövetkezik-e, vagy lehet, hogy a mostaninál is tovább emelkednek majd a számok. Kitért arra is, hogy a poszt-Covid-szindrómára már korábban is felfigyeltek. Sok gyógyult betegnél maradnak hosszú távú tünetek, mint például köhögés, hőemelkedés, fejfájás, memóriazavar. Felhívta a figyelmet arra, hogy eleinte ezeket a betegek 10-15 százalékánál észlelték, az újabb tapasztalatok szerint viszont ez az arány már 30 százalék körüli.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek