Ez igen! Legyőzte a rákot a húszéves úszónő és kijutott az olimpiára

Megosztás

Leukémiát diagnosztizáltak két évvel ezelőtt a japán úszónőnél, ő azonban a kezelések után is úgy gondolta, hogy megpróbálja a csodát és kijut a hazai rendezésű olimpiára. Kapóra jött neki a játékok halasztása, tervét pedig sikerrel meg is valósította.

Két évvel azután, hogy leukémiát diagnosztizáltak a Ikee Rikakónál, a japán úszónő kiharcolta az olimpiai indulás jogát. Ikee a 4×100 méteres vegyesváltóval indulhat majd a tokiói játékokon.

A még csak 20 éves Ikee 2019 februárjában tudta meg, hogy leukémiás. Ezután jöttek a kezelések, 2019 decemberében hagyhatta el a kórházat. Úszni csak 2020 augusztusában kezdhetett el újra a válogatott egyik feltörekvő tehetségének számító versenyző. Így neki kapóra is jött a hazai rendezésű olimpia elhalasztása. Maradt némi esélye, hogy részt vegyen rajta. Ő korábban csak azzal számolt, hogy a 2024-es párizsi olimpiára juthat ki.

Amikor kiderült, hogy 2020-ról 2021-re halasztják a tokiói olimpiát, egy érzelmes beszédet is tartott. Az ő példája, hogy felépült a rákból, és újra edzhetett másoknak is reményt adhat, és arra kérte a hallgatóit, hogy ők is találjanak valami pozitívat a játékok elhalasztásában.

Kalapemelés a vasakaratú úszónő előtt

Ikee már a 2016-os olimpián is négy egyéni számban úszhatott, de két évvel később robbant be igazán, amikor az Ázsiai Játékokon hat aranyérmet zsebelt be, ebből négyet egyéniben. Pillangóban és gyorson is megnyerte az 50 és a 100 métert is. 50 gyorson és 100 pillangón ő a japán rekorder, két 50 méteres számában pedig junior világrekorder is.

Egyelőre még nem tart ott, ahol korábban, vasárnap 100 pillangón úszott 57,77 másodperces idejével egyéniben nem indulhat az olimpián, de ez az idő arra megfelelő, hogy a vegyesváltóba betegyék.

Ikee sikeréhez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach is gratulált. „Az olimpikonok sosem adják fel. Gratulálok a rákot legyőző Ikee Rikakónak, hogy kvalifikálta magát a tokiói olimpiára két évvel azután, hogy leukémiát diagnosztizáltak nála. Alig várom, hogy láthassam Tokióban” – írta Twitteren. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek