Nyugodjunk meg, ha semmilyen mellékhatást nem érzünk, akkor is hat az oltás

Megosztás

Előfordul, hogy éppen amiatt aggódnak sokan, hogy a vakcina beadása után semmilyen mellékhatást nem éreznek. Ettől sem kell megijedni.

Mint ahogy azt már több millióan a bolygón megtapasztalták, a koronavírus elleni vakcinák átmeneti mellékhatásokkal járnak, főként fejfájás, enyhe láz, karzsibbadás és/vagy fáradtság formájában. Ez annak a jele, hogy az immunrendszer reagál a készítményre, és felkészíti a szervezetet egy esetleges fertőzésre. 

DE MI VAN AKKOR, HA VALAKI SEMMILYEN MELLÉKHATÁST NEM ÉRZÉKEL? AZT JELENTENÉ, HOGY A VAKCINA HATÁSTALANNAK BIZONYULT?

– teszi fel a kérdést a Medical Express egészségügyi hírportál. 

Az egyszerű válasz az, hogy

NEM. 

Szakemberek szerint a mellékhatásmentesség egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem reagál az immunrendszer.

A híroldal a klinikai tesztelésekből indul ki, melyek alatt csak az önkéntesek fele panaszkodott a fent említett mellékhatásokra, miközben a legtöbb esetben a vakcinák megakadályozták a kórokozó okozta megbetegedéseket. 

A Medical Express több neves szakértőt is megkérdezett, de egyiküknek sem volt tudomása arról, hogy összefüggésben lenne az immunreakció és a mellékhatás, miközben mindkét jelenséget az oltás váltja ki. Csak azért, mert antitestek termelődnek, nem feltétlenül lesz az ember például lázas.

Persze ez vakcinafüggő. A két dózisú oltóanyagok esetében a második adag után gyakoribbak voltak az utóhatások, de ezeket is általában enyhe fejfájás formájában tapasztalták meg a tesztalanyok. 

Ha pedig valakinek éppen az AstraZeneca vakcinája jut eszébe, az illetékesek a mai napig hangsúlyozzák: az oltóanyag és a nagyon kisszámú, véralvadással kapcsolatos esetek közötti összefüggés továbbra sem bizonyított. De igaz, hogy több országban felfüggesztették az oltást ezzel az oltóanyaggal a 60 évnél fiatalabbak körében.

Lényegében, ahogy tünetmentesen át lehet esni a fertőzésen, úgy mellékhatások nélkül is kialakulhat az immunvédelem a koronavírus ellen.  (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek