Átmeneti jellegű lehűlés érkezik a jövő hét első felére

Megosztás

Igazi nyári meleggel indított az április, sok helyen az országban többek között Miskolcon is elérte a hőmérő higanyszála a nyári napnak megfelelő tartományt azaz a 25 fokot, de a legmelegebbet Főnyeden regisztrálták ahol 26.9 fokig melegedett fel a levegő.

Ám csütörtökön este máris érkezett egy hidegfront, ami mentén zivatarok pattantak ki az egyik legintenzívebb cella Tokaj térségében alakult ki, ott rövid idő leforgása alatt lokálisan, hirtelen több mint 80 mm csapadék zúdult le, mindezt az Országos Meteorológiai Szolgálat dokumentálta hivatalos adatként.

Ami pedig a folytatást illeti, holnap átmenetileg délire fordul az áramlás, ezzel melegebb levegő tölti ki hazánk és a Kárpát-medence legrétegét. Majd kedden virradóra egy erősebb hidegfront érkezése prognosztizálható, ami mögött mint egy 10 fokot visszaesnek a maximumértékek, de még így is pozitív tartományban lesz a hőmérséklet a nappali időszakban.

Itt hívnánk fel a figyelmét mindenkinek ismétcsak arra, hogy a várható időjárási helyzetet illetően érdemes szakmai, és hiteles forrásból tájékozódni. Erre a legjobb módszer az Országos Meteorológiai Szolgálat weblapja és Facebook oldala alkalmas, ahol a meteorológusok naponta frissülő prognózisokkal, és tartalomakkal készülnek.

2021.04.04. éjszaka:

Az esti órákra mindenütt határozottan csökken a felhőzet, a délutáni órákban képződött gomolyfelhők fokozatosan ellaposodnak, összeroskadnak.Így a derült égbolt, az erőteljes kisugárzás, illetve a csillapodó légmozgás, együttes tényezőinek meglesz az eredménye.
A ️hőmérő higanyszála holnapra virradóan döntően +1 és -4°C közé esik vissza, de elsősorban az Északi-középhegység mélyebben fekvő területein, Borsod megyében, és a Nyírség tágabb környezetében akár -5, -7 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

Hétfő este

2021.04.05. húsvét hétfő:

Napfelkeltét követően, sok lesz a napsütés majd a késő délutáni, kora esti órákban egy hullámzó frontrendszer, hidegfronti szakasza közelíti meg hazánkat nyugati, északnyugati irányból, de estig érdemi csapadék nem várható. A déli, délnyugati szél élénk lökéseket is produkálhat, a csúcshőmérséklet kora délután 13 és 18 fok között várható.

2021.04.06. kedd:

Kedden virradóra megérkezik a hidegfront, nyomában illetve útját csapadék is kíséri, mely kezdetben eső lesz, majd átmenetileg havas eső, havazás válthat a csapadékforma. Fontos kiemelni hogy a magas talajhő miatt, összefüggő és vastag hóréteg nem alakul majd ki, ám rövid ideig magasabb hegycsúcsaink kifehéredhetnek.
Nagy területen lesz erős, sőt néhol viharos is az északnyugati szél.A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között valószínű, ám tényleges hőérzetünket jóval alacsonyabbnak érezhetjük, az aktuális szélviszinyok tekintetében.


2021.04.07.-04.08.:

Ezen két napunkon a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett, intenzív lesz a gomolyfelhő képződés, melyek osszetornyosulásukat követően, ZÁPOROK, hózáporok, sőt úgynevezett GRAUPEL ZÁPOROK másnéven hódara záporok is kialakulhatnak. Marad a szeles idő, a hajnali +2, -5 fokot követően délutánra 7 és 13 fok közé melegszik fel a levegő.

A részletes időjárási prognózist a Borsod Meteo azon belül is Pap Áron és Bakota Zsolt készítette.
A prognózisában feltüntetett térképek forrása: BorsodMeteo valamint Országos Meteorológiai Szolgálat
Borító fotó:Berry Beni

Kapcsolódó cikkek