Pár hét és itt az allergiaszezon, így enyhíthetünk a tüneteken

Megosztás


Egyeseknél már a tavasz első napjaiban, másoknál azonban csak nyáron jön elő az allergia. Ha szeretnénk tudni, hogy pontosan mi okozza a panaszokat, érdemes átnézni az éves pollennaptárat. Ha szénanáthához hasonló tüneteket, mellkasnyomást érzünk, köhögünk, a kiváltó okot leggyakrabban a virágporok jelentik.

Hazánkban 3 kiemelt pollenszezon van az év folyamán:

Kora tavasz kezdetével a virágzó fák, nyár elején a fűpollen, majd nyár végén a gyomnövények, pl. parlagfű okoznak allergiát.

Ezek a növények minden évben ugyanakkor virágoznak, így a szezonon kívül nem kell aggódnunk. Ha a pollenszezonon kívül is jelentkeznek a tünetek, forduljunk allergológushoz, ugyanis lehetséges, hogy állatszőr, háziporatka, penészgomba okozza azokat.

A tünetek kezelésére számos természetes gyógymód és kezelés áll rendelkezésünkre, ebből kiemeltünk párat:

Használhatunk tengeri só alapú orrspray-t. A túlzott, nyálkahártya-lohasztó, érösszehúzó hatású orrspray használat köztudottan nem tesz jót szervezetünknek, ráadásul sokaknál függőséget is okoz. Jó alternatíva lehet ezzel szemben az egyszerű tengeri sós orrspray, amit gyógyszertárból beszerezve, de akár otthon elkészítve is alkalmazhatunk.

A tengeri só jótékony, nyugtatja a pollenallergia miatt gyulladt nyálkahártyát.

Légzéskönnyítő, nyálkahártya-vékonyító hatással bírnak a csípős ételek, ezen belül is a különböző chilipaprikák. A chili persze csak annak ajánlott, aki bírja is!

Fontos, hogy gyakran és aklaposan mossunk orrot, vigyázva hogy ne sértjük fel az irritálódott bőrfelületünket!

Ha a szabadban tartózkodunk, a pollenek könnyen megtelepednek a hajunkon és ruháinkon. Ebben az időszakban a szokottnál sokkal gyakrabban mossuk ki ruháinkat, ágyneműnket, és ha tehetjük,

naponta mossuk meg hajunkat.

Így legalább a lakásban csökkenteni tudjuk a pollenek számát.

A szénanáthás panaszok közül a vizes orrfolyást, tüsszögést, viszketést, könnyezést eredményesen csökkentik az antihisztamin alapú készítmények, amikből számos verziót ki lehet kérni akár vény nélkül is.

A kitartóak megpróbálkozhatnak az immunterápiával is. Ennek során szervezetünk apró dózisokban kapja az allergén anyagot, így az immunrendszer áthangolódik, megtanulja tolerálni az allergént, mígnem 3-5 év elteltével szinte teljesen immunissá válik az adott allergénnel szemben.

Mindezek mellett tájékozódjunk napi szinten a pollenkoncentrációról, amely a száraz, szeles időben a legmagasabb!

Kapcsolódó cikkek