Az Európai Tanács szerint az állami beavatkozás lerombolta a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon

Megosztás

„A politikailag ellenőrzött médiahatóság, valamint a tartós és torzító állami beavatkozás együtt rombolta le a médiapluralizmus és a véleménynyilvánítás szabadságának feltételeit Magyarországon” – írja jelentésében Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a Telex beszámolója szerint.

A kedden megjelent memorandumban Mijatović a média- és a véleménynyilvánítás szabadságának magyarországi helyzetéről számolt be, ehhez pedig több hazai civil és kormányzati szereplővel is konzultált – többek között Varga Judit igazságügyi miniszterrel, Orbán Balázzsal, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesével, vagy épp Karas Monikával, az NMHH elnökével.

Több ponton is aggasztónak találja a biztos a magyar helyzetet, az elmúlt években ugyanis jelentősen szűkült a nyilvánosság tere a kormánytól független hangok számára – miközben az ország nagyobb részéhez szinte csak az állami és a kormánypárti médiumok jutnak el. A kormányhoz köthető média folyamatosan támadja a tőle független civil szervezeteket, és „hazaárulással” vádolja a kritikus újságírókat a jelentés szerint.

Erre ráerősít az is, hogy a különböző szabályozó szervekbe csak a Fidesz delegált eddig tagokat, a kormány pedig „nem ismeri el a független intézmények fontosságát”. Sőt, „azzal, hogy a kormány a hazai és a nemzetközi bíróságok ítéletét többször is figyelmen kívül hagyta, bebizonyította azt, hogy egyáltalán nem áll szándékában betartani a jogállamiság kereteit” – mondja jelentésében Mijatović.

További részletek a Telex.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek