“Az oltottak szabadon mozoghatnak majd, a nem oltottak viszont nem”

Megosztás

Egyértelműen körvonalazódik, hogy Magyarországon alapvető különbség lesz azok között, akik megkapták bármelyik Covid elleni vakcinát, illetve azok között, akik semmilyen oltást nem kaptak. Szinte már most nyílt titok, sőt, már nem is annyira titok, hogy például egy kávézóba is azok ülhetnek majd be, akiket már beoltottak. Lesznek ebből még viták.

A SOTE rektora szerint hamarosan egy kávézó teraszára is kiülhetnek és szabadon mozoghatnak nemsokára azok, akik megkapták az oltást, vagy átestek a fertőzésen. A nem oltottak számára viszont nem sokat változik a helyzet egyelőre.

Még nem ismert, milyen előjogokat élvezhetnek azok, akik megkapták az oltást, vagy átestek a fertőzésen, Merkely Béla ugyanakkor azt mondta az RTL Híradónak, tudomása szerint lesznek különbségek.

„Én úgy tudom, hogy a nyitás elsősorban ott elképzelhető, ahol a védettség már kialakult, azaz azok a személyek lehetnek majd szabadon, illetve ülhetnek ki egy viszonylag lazán kialakított kávézó teraszára, akik már beoltottak vagy átestek a fertőzésen” – mondta a Semmelweis Egyetem rektora, aki biztos abban, hogy a nem oltottak még akkor sem mozoghatnak kedvükre, ha a lakosság nagy része már védett lesz a vírussal szemben.

Szombaton megjelent a kormányrendelet, amely a kétmillió-ötszázezredik oltás beadásához köti a kijárási tilalom kitolását – ami így este 10 órakor kezdődik majd – a szolgáltatások újbóli engedélyezését, illetve a vásárlással kapcsolatos új szabályokat.

 A kormány 2 és fél millió beoltott után jöhet lazítás, a Szegedi Tudományegyetem professzora, Duda Ernő szerint viszont legalább 3 és félmillió beadott oltás kellene ahhoz, hogy a fertőzések száma felére csökkenhessen. Merkely szerint jól a cél a 2,5 millió vakcina mielőbbi beadása, de százszázalékos biztonságban akkor lenne mindenki, ha ötmillió embert sikerülne beoltani.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek