Vigyázzunk a méhekre, nélkülük nincs élet

Megosztás

A méhek egészsége az emberiség életben maradásának záloga. A beporzórovarok közül a növénytermesztésben a méheknek van a legnagyobb szerepe, nélkülük az emberek és állatok számára termesztett gyümölcsök, bizonyos zöldségek és takarmánynövények nem teremnének, így veszélybe kerülne az élelmiszerellátás. A méheknek köszönhetjük az ételeink jelentős részét, hiszen az élelmiszer-növényeink és a vadon élő növények 90 százaléka a méhek beporzása által terem és szaporodik.

De miért is olyan fontosak a méhek?

A méhek 50 millió éve élnek a Földön. Ők felelősek 250 000 növényfajnak a beporzásáért. Ez a növényvilág 75 %-a. Az úgynevezett entomofil, vagyis rovarmegporzástól függő növénykultúra adja az emberiség élelmiszerkészletének közel felét. A méhek beporzásától függ a termés mennyisége és minősége is, még olyan termések esetében is, mint az alma vagy a napraforgó. Márpedig ha a méhek pusztulásával ezek a növények is eltűnnek, akkor elpusztulnak a velük táplálkozó rovarok, madarak, majd ezek ragadozói, felborul az ökoszisztéma és végül éhínség fenyegeti majd az emberiséget is.

A Földön körülbelül 20 ezer méhfaj él, és ezek többsége veszélyben van.

Az állományuk jelentősen csökkent az utóbbi 10-20 évben. Egyes méhészek és agrármérnökök szerint ez bizonyos növényvédő szereknek tudható be, de a Greenpeace kutatóinak összefoglalója szerint közrejátszik a klímaváltozás, az urbanizáció, néhány betegség terjedése és bizonyos élősködők elszaporodása is.

A városok térnyerésével egyre csökkent a méhek által elérhető mezők, rétek és fás kertek száma, és egyre nagyobb és nagyobb távolságot kellett megtenniük az élelmükért. Ezért nemcsak a fent említett okok, hanem a kifáradás is szerepet játszik a méhek pusztulásában.

Néhány évvel ezelőtt világméretű méhpusztulás zajlott. Brazíliában, ahol arányaiban a legtöbb mézelő méh pusztult el, és a neonikotinoid és fipronil tartalmú rovarirtó szerek használatával magyarázták a tömeges pusztulást. Az ilyen hatóanyagú rovarirtókat Európában betiltották, mert súlyosan károsították a méheket.

A méhek tömeges pusztulása más kontinensen is megjelent. Az Egyesült Államokban egy tél alatt a kolóniák negyven százaléka elpusztult. Oroszország 20 térségéből jelentettek tömeges méhpusztulást. Egy nemzetközi tanulmány szerint 2017-18 telén tizenhat százalékkal csökkent a mézelő méhkolóniák száma 33 európai országban valamint Algériában, Izraelben és Marokkóban. Azóta ezeket a szereket Magyarországon is betiltották.

Kapcsolódó cikkek