Orbán: Tovább maradhatnak nyitva a boltok és később kezdődhet a kijárási tilalom

Megosztás

“Nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot, hanem hogy milyen gyorsan indulunk el onnan lefelé” – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, amelyet a HVG.hu szemlézett. A miniszterelnök szerint ugyan mindenki fáradt már az egészségügyben, de a tartalékok jól állnak: 10 343 tartalékágy és 1693 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, ami a kapacitások kb. fele. 500 önkéntes és 1200 egészségügyi hallgató is dolgozik. “A járvány legnehezebb heteit éljük” – vélte a kormányfő.

A korlátozások feloldásával kapcsolatban elmondta, hogy a vírus elleni első számú védekezőeszköz az oltás. “Májusban legalább annyi keleti vakcinánk lesz, mint nyugati, akinek ez hiányzik, annak nem biztos, hogy szabad nyara lesz. Nekünk szabad nyarunk lesz” – jelentette ki.

Orbán szerint rosszul döntöttek, amikor átengedték Brüsszelnek a tárgyalási pozíciókat a gyógyszergyártókkal, mindenkinek magának kellett volna tárgyalni – tette hozzá. Ezt megtiltották – vágott közbe Nagy Katalin műsorvezető, mire Orbán úgy replikázott, hogy “nem volt puskacső a homlokomhoz nyomva”. Brüsszel szempontja a beszerzési ár volt, pedig – bár nem potyog az égből a pénz – az idő lett volna a fontos. Az EU leszorította a vakcina árát, de ha olcsón nincs, akkor legyen inkább drágán – vélte a miniszterelnök.

“Azonnali újranyitásról nem lehet szó” – mondta. A járványügyi szakemberek véleménye, hogy amíg ilyen magasan van a fertőzésszám, addig nem lesz nyitás. A boltok nyitvatartásával kapcsolatban annyit mondott, hogy átállunk a négyzetméter-alapú korlátozásra, azaz egyszerre egy boltban 10 négyzetméterenként lehet 1 ember. Biztosan sorok lesznek a boltok előtt, ezért tárgyalnak róla, hogy 22 óráig, esetleg 23 óráig kitolják a kijárási korlátozást. “Ha kitoljuk 21 óráig a boltok nyitvatartását, akkor 22 óráig lehetne kint lenni. A részleteket tárgyalja az operatív törzs, pénteken délután, legkésőbb szombaton reggel lesznek szabályok.”

Az oltással kapcsolatban elmondta, hogy ha vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolákba, akkor a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat be kell oltani. 102 ezer regisztrált iskolai dolgozó van, ebből 20 ezer van beoltva. “A maradékot április 10-ig be tudjuk oltani, kell várni kicsit, hogy hasson, így április 19-én van reális esély arra, hogy az óvodák, általános és középiskolák ekkor nyithatnak ki” – mondta.

További részletek a HVG.hu tudósításában.

Kapcsolódó cikkek