A jövő hét közepén akár 24°C fölé is emelkedhet a hőmérséklet

Megosztás

Hazánk térségében az elmúlt időszakban, az ilyenkor megszokott, sokéves március közepi klimatológiai átlagtól több fokkal hidegebb hőmérséklet volt meghatározó.

Ennek okozója az volt, hogy a kontinensünk nyugati partvidékén, kialakult egy anticiklon mely meggátolta az enyhébb légtömegek érkeztét, sokkal inkább északi-északkeleti légpályákon volt meghatározó Magyarország időjárásának a légköri helyzete.

Ebben változást, a következő időszakban tapasztalni fogunk ugyanis jelentős felmelegedés veszi kezdetét, ám szombat délután porszem kerül a gépezetbe, jobban mondva a felmelegedési folyamatba. Akkora egy gyenge hidegfront érkezése prognosztizálható, északnyugati irányból, de ez a front érdemi csapadékkal nem jár majd, csupán szórványos jellegű záporok tarkíthatják az időjárást. 


2021.03.25. éjszaka:

A soron következő esti, éjszakai időszakban hazánk legnagyobb részén gyengén illetve közepesen felhős területek és időszakok egyaránt váltakoznak, csapadék természetesen nem várható, többnyire gyenge esetleg mérsékelt lesz a légmozgás a minimumertekeket holnapra virradóan döntően -3 és +5 fok között mérhetjük.

2021.03.26. péntek:
A hét utolsó munkanapján a nappali gomolyfelhő képződés mellett több órás napsütéssel mindenütt számolhatunk, ám ezek a gomolyfelhők csapadékot nem adnak majd. Ugyanakkor a késő délutáni, kora esti órákra mindenütt ellaposodnak, összeroskadnak a délután folyamán képződött gomolyfelhők, és kiderül az ég. A délnyugatira forduló szél élénk lökéseket is produkálhat, kora délután a csúcsértékeket 13 és 20 fok között mérhetjük, északkeletről-délnyugat felé haladva a magasabb értékekkel.


2021.03.27. szombat:
A hétvégénk első napján, a nap első felében még hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap, majd a nap második felében megérkezik a bevezetőben említett gyenge hidegfront ennek következtében záporok is befolyásolhatják az időjárásunkat. Kezdetben a délnyugati majd az északnyugatira váltó szelet kísérik erős közeli széllökések, de a hőmérséklet a péntekihez képest számottevően nem változik.


2021.03.28. vasárnap:
Vasárnapra délkelet felé távozik, tovarobog a front elhagyja térségünket, napközben már csak felhőátvonulasok lehetnek, emelett hosszabb-rövidebb időszakokra a nap is kisüt. Marad még az élénk északnyugati szél, a hajnali 1 és 8 fokot követően, kora délutánra 11 és 16 fok közé melegszik fel a levegő.

Jövő hét első fele (03.29. – 04.01.):
A jövő héten pedig egyre inkább a klasszikus értelemben vett napos tavaszi idő fog dominálni, egyre többfelé érjük el a délutáni intervallumban a 20 fokot, sőt szerdán és csütörtökön tehát a meteorológiai tavasz középső hónapjának első délutanjára a mostani legfrissebb előrejelzések szerint 19 és 25 fok közötti maximumok mutatkoznak, tehát már akár nyári napnak megfelelő tartományba is kúszhat a hőmérő higanyszála.

Meglehetősen nagy lesz a napi hőingás a jövő hét első felében hiszen a hajnalaink továbbra is hűvösek lesznek, így akik például kora reggel indulnak majd útnak azoknál nem árt ha lesz egy pulóver, amitől délutánra már búcsút is vehetünk.

Hogy miként alakul a 4 napos húsvéti hosszú hétvége során az időjárás, arról a jövő heti cikkünkben számolunk be!

A részletes időjárási prognózist a Borsod Meteo, azon belül is Bakota Zsolt és Pap Áron készítette
Borítókép: Béres Szabolcs
A cikkben szereplő térképek forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat
A cikkben szereplő fotókat Lupek Péternek és Berry Beninek köszönjük

Kapcsolódó cikkek