Ezért járnak a gazdag politikusok és üzletemberek mostanában magángépekkel annyit Dubajba

Megosztás

Ha valakinek szintén szemet szúrt volna ez a furcsa jelenség, akkor ne keresgélje tovább az okokat. Virágzik a vakcinaturizmus, de ugye nem akárkik juthatnak el oda és kaphatják meg, ami nekik jár.

Az Egyesült Arab Emírségek és azon belül Dubaj sok okból vonzza a világ befolyásos és gazdag figuráit, de pár hónapja teljesen új jelenség áll a magánrepülős réteg néhány napos dubaji kiruccanásai mögött:

a vakcinaturizmus.

De miért pont Dubaj lett a befolyásos réteg soron kívüli oltóhelye?

A mind méretre mind lakosságra szinte pontosan Magyarország-méretű Emírségek a világ egyik legjobban beoltott országa: a legfrissebb hírek szerint a teljes lakosság több mint felét oltották már be, az idősek és krónikus betegek között ez az arány 70 százalék feletti, miközben az oltópontokon közel hétmillió adagnyi oltóanyagot halmoztak fel. Az Emirátusok tehát nagyjából ott tart, ahol a vakcinafronton bezzegországnak számító Izrael.

Az Emírségek is boltolt Kínával, ők voltak a nálunk is használt Sinopharm vakcina egyik kísérleti országa, mivel részt vettek a harmadik kísérleti fázisban. Náluk emiatt már tavaly szeptemberben elkezdték az egészségügyi dolgozók és a többi frontharcos oltását.

Nem véletlen, hogy mennyivel jobban vészelték át eddig a járványt Magyarországnál: annak ellenére, hogy a népesség háromnegyede négy darab sűrűn lakott városban tömörül, a legfrissebb adatok szerint eddig összesen 1414 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe, miközben nálunk több mint tízszer ennyien, 17628-an.

Abban, hogy az Emírségek lett a világelit vakcinaturizmusának központja, komoly szerepe van annak, hogy a lakosságot korán és nagy tempóban kezdték oltani, közben további hatalmas készleteket felhalmozva, így egyrészt mindig van szabad vakcina, másrészt a készletek egy részének politikai-üzleti alapú kijátszása nem annyira izgatja a közvéleményt. A bizniszt bombabiztossá teszi, hogy akkor se lenne semmi, ha a lakosság izgatná magát, mert az emírségek mindegyike klasszikus értelemben vett abszolutista királyság, nem pedig demokrácia. Azt pedig mindenki tudja arrafelé, hogy ez nem vicc, hiszen a dubaji emír több önállóskodó gyerekét is fogságban tartja vagy tartotta.

Éppen ez a jelenség másik gyökere: aki jóban van valamelyik emírség uralkodócsaládjának vagy üzleti elitjének valamelyik tagjával, az könnyen juthat soron kívül oltáshoz. Márpedig az országot alkotó mind a hét emírségnek igen kiterjedt uralkodói családja van, köszönhetően a többnejűségnek. A dubaji emírnek például hat felesége és 30 gyereke van.

Mindezek miatt a világ üzleti-politikai elitjének gyors oltakozásra vágyó része hónapok óta úgy röpköd az Emírségekbe, mint légy a döglött pontyra.

Nagy-Britanniában az utóbbi hetekben több botrány is kitört amiatt, hogy ismert közszereplők buktak le vakcinaturistaként. Ben Goldsmith befektető-környezetvédő-kormánytanácsadóról a Financial Times írta meg, hogy az Abu Dzabi királyi család egyik tagjának hála, őt és a feleségét Pfizer-Biontech vakcinával oltották be. Goldsmith az FT kérdésére azzal védekezett, hogy egyáltalán nem az oltás kedvéért utaztak oda, de ha már felajánlották nekik, örömmel elfogadták. (Az Emírségekben elvileg egyébként csak az állampolgárokat szabadna beoltani.)

A brit lapnak névtelenül nyilatkozó három forrás egybehangzó állítása szerint az országban csak a magas beosztású hivatalnokok és a királyi családok tagjai szerezhetnek vakcinát nem állampolgároknak, de a jelenség annyira elterjedt, hogy külön kifejezés is született rá: az ilyen vakcinabaszerzés neve “vaccine wasta”.

Úgy tűnik, hogy Dubaj és a többi emírség kormányzata a szabad vakcinakapacitásokkal igyekszik szorosabbra fűzni a szálakat az ország fontos üzleti partnereivel. Így ajánlottak ajándék Pfizert a SoftBank több vezetőjének, vagy Claudio Delscalzinak, az olasz Eni energiacég vezérigazgatójának. Egy helyi politikus azzal magyarázta az FT-nek, hogy rendszeresen jár ki oltást külföldieknek, hogy az ország szempontjából biztonságosabb, ha a sűrűn odalátogatók be vannak oltva. A névtelenül beszélő férfi elmesélte, hogy néhány nap alatt tudja elintézni az oltást.

A vakcinaturizmusnak saját koreográfiája alakult ki: a tipikus résztvevő magánrepülővel érkezik Dubajba, ahol az olyan, helyi szinten is luxusnak számító tengerparti szállodák egyikében száll meg pár napra, mint a Mandarin Oriental, a Four Seasons Jumeirah vagy a Bulgari Resort. A hét királyi család tagjai több érintett elbeszélése szerint a sajátjukként kezelik az emírségük oltóanyagtartalékait és ezekből szolgálják ki üzletfeleiket és gyakran azok családtagjait is.

A lebukott vakcinaturisták sok helyen kellemetlen perceket éltek át. Mármint az anyaországukban. Mark Machin, Kanada legnagyobb nyugdíjalapjának első embere februárban azután kényszerült lemondani, hogy kiderült, a kanadai korlátozó intézkedésekre fittyet hányva az Emirátusokba utazott a vakcina kedvéért. De Spanyolországban is botrány robbant ki, amikor kiderült, hogy a király több testvére is svarcban adatott be magának oltást az arab királyságban.

Annak, hogy a legtöbb vakcinaturista az Emírségeken belül pont Dubajban próbálkozik, részben az is az oka, hogy az országot alkotó hét királyság mindegyike saját maga dönt a járványügyi intézkedésekről. Így az olajban gazdag – vagyis önellátóbb – Abu Dzabi bezárkózóbb és szigorúbb beutazási feltételekkel operál, míg az olajtalan, szolgáltatásokból élő Dubajban lazábban kezelik a kérdést.

Az Emirátusok egyébként annyira jól áll oltásügyben – már az is felmerült, hogy az országban gyártanák a Sinopharm oltóanyagát – , hogy most már azt tervezik, legális lehetőséget is teremtenek a tömeges vakcinaturizmusra. Addig csak a jól bekötött magánrepülősök élvezhetik az oltásbőséget. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek