Sokkal több antidepresszánst váltottunk ki, mint a járvány előtt

Megosztás

Tavaly 3,8 millió doboz vényköteles antidepresszánst váltottak ki a mentális zavarokkal küzdő betegek a patikákban, azaz 103 ezerrel többet, mint 2019-ben, amikor még nem volt járvány– írja a Világgazdaság a Hiflylabs Zrt. adataira hivatkozva.

Ezekre a feszültségoldókra tavaly összesen 2,1 milliárd forintot költött a lakosság. A gyógyszerfogyasztást elemző cég a lapnak hangsúlyozta, hogy csak a támogatott, vényköteles gyógyszerek forgalmi adatai­ra van rálátásuk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataiból, az adatokban nem szerepelnek a nem támogatott, vényköteles gyógyszerek és a vény nélkül kapható készítmények sem, vagyis a valódi szám ennél jóval magasabb is lehet.

A Hiflylabs szerint 2020-ban ugyan több antidepresszáns fogyott, mint egy évvel korábban, a lakosság mégis kevesebbet fizetett érte. Ennek oka, hogy minden évben változik, éppen mely termékek kerülnek be az államilag támogatott körbe.

Egy nemzetközi vizsgálat szerint

a koronavírus-járvány miatt a depresszió tüneteinek aránya megháromszorozódott, a szorongásos zavarok pedig megduplázódtak.

Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója egy webináriumon azt mondta, „pszichésprobléma-cu­na­mira” számítanak a pandémia leküzdése után.

Kapcsolódó cikkek