Több, mint 4 és fél millió magyar beoltására elég vakcina érkezhet az EU-ból

Megosztás

Orbán is többször utalt, hogy az első negyedév után, áprilistól jön igazán nagy mennyiségű oltóanyag az EU-s közös beszerzésből. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének bejelentéséből, illetve a Reuters és a 444 információiból ez valóban igaz állításnak tűnik.

Ursula von der Leyen szerint megállapodtak a Pfizerrel, hogy a második negyedében a cég a korábban vállalt 200 millió adagnál még 10 millióval többet szállít le.

Miután ezt lakosságarányosan osztják el, Magyarországra 4,6 millió adag Pfizer-vakcina érkezhet áprilistól júniusig. Ez jelentős ugrás, máig 1,13 millió adag Pfizer-vakcina érkezett összesen, amiből két adag kell egy embernek.

A Reuters úgy kalkulál, hogy a Johnson & Johnson múlt héten engedélyezett oltóanyagából 55 millió adag érkezik az EU-ban a második negyedévben. Ebből 1,2 millió jut Magyarországnak. Ez jelenleg az egyetlen egydózisú vakcina. 

Az AstraZeneca-szállítások még mindig bizonytalanok. Jelenleg 70 millió adag leszállítását vállalják a második negyedévre, amiből másfél millió adag jutna Magyarországnak. 

Modernából pedig 35 milliót ígérnek, ebből 766 ezret kapnánk mi.

Ha a gyártók tartják a vállalásukat, akkor a második negyedévben 6,8 millió adag kétkörös, és 1,2 millió egydózisos oltóanyag érkezik Magyarországra az EU-s beszerzésből.

Ez 4,6 millió magyar beoltására elég. 

A CureVac oltóanyaga egyelőre engedélyre vár, még vizsgálják. Ha megfelelőnek bizonyul, akkor ebből a fajtából is várhatóak további oltóanyagok.

Kapcsolódó cikkek