Ha újraindulhat a cementgyártás Miskolcon, azzal nyerne vagy veszítene a város?

Megosztás

A környezethasználati engedély megvan, de az azóta beépült városrész számára mit jelentene a hatalmas mennyiségű szállópor?

A Minap.hu összeállításában rámutat néhány igen kényes kérdésre.

Cementgyár: igen vagy nem? A kérdés újra aktuális, hiszen négy évnyi pereskedés után a bíróság elutasítotíta a ZöldKapcsolat Egyesület keresetlevelét, amelyet a cementgyár számára kiadott egységes környezethasználati engedély (EKHE) ellen nyújtottak be még 2016-ban. Az ítélet után felmerül a kérdés, újraindulhat a cement-gyártás Miskolcon?

És persze tovább lehet boncolgatni a témát, ha újraindulna, vajon nyerne vagy veszítene ezzel a város. Vannak, akik az új munkahelyek reményében teszik le voksukat az újraindítás mellett, és vannak, akik a környezeti terhelés miatt mondanának nemet a miskolci cementgyártásra. Úgy tűnik, az utóbbiak vannak többen, már csak azért is, mert a cementgyár közvetlen környezete ma már lakóterület, nem úgy, mint amikor még üzemelt a gyár, akkoriban ugyanis külső, kevésbé lakott városrésznek számított.

Az ellenzők azonban nemcsak a gyár szűk környezete miatt aggódnak, hanem Miskolctapolcáért is, amely egyre inkább turisztikai célpont, tervben van a városrész klimatikus gyógyhellyé nyilvánítása is, de a cementgyár újranyitásával – vallják az ellenzők- ezek a tervek, elképzelések a szállóporral együtt elszállnának. Az új munkahelyekben reménykedőknek is rossz híreink vannak. A környékbeli nagyobb cégek ugyanis már évekkel korábban jelezték a város felé,nekik tiszta levegőre van szükségük.

Olyannyira, hogy mielőtt elkezdték volna beruházásaikat, a Miskolc Holding Zrt.-nél érdeklődtek, mi a város szándéka a cementgyárral. A városnak persze nincs ezzel szándéka, a város nem tulajdonos, és az újraindítás kérdésében sem dönthet, de véleményt nyilváníthat. S ezen vélemény egyfajta garanciát jelentett a cégeknek, hogy letelepedjenek Miskolcon. Most, mivel az újraindítás kérdése ismét aktuális lett, ezen cégekben újra felmerült a kérdés: mi a város szándéka. Kérdésnél persze egy kicsivel több ez, inkább nevezhetjük aggodalomnak, hiszen olyan gépekkel  dolgoznak, olyan termékeket állítanak elő, amelyek gyártásához tiszta levegőre, pormentes környezetre van szükség.

Információink szerint Veres Pál polgármester és Varga Andrea alpolgármester a napokban egyeztettek a témában, többek között a környező cégekkel is. Úgy tudjuk, egyfajta közvetítőszerepet vállaltak magukra, a cementgyár tulajdonosai felé megnyugtató választ remélve. 

Az elmúlt hetekben kormányzati szinten is egyeztetett a városvezető, közben a Miskolci  Önkormányzat a lakosság véleményére is kíváncsi: a [email protected] címre várják a kérdéseket.

Mivel a cementgyár ügye összetett – politikai, gazdasági, környezetvédelmi –, ezért minden véleményre kíváncsi a város. Éppen ezért a közeljövőben nem csupán a gyár tulajdonosaival, de környezetvédelmi,gazdasági szakemberekkel is egyeztet a városvezetés.

A miskolciak kérdéseire – a miskolciak érdekében – pedig minden területről igyekeznek megtalálni a válaszokat, megismerni, megismertetni a tényeket, hogy a döntéshozók előtt a város érdekét markánsan képviselni tudják.

Kapcsolódó cikkek