Mit nem dobhatunk egyik fajta szemetesbe sem és mit kezdhetünk velük?

Megosztás

Használt elem, akkumulátorok, kiégett izzók, kiürült tintapatronok

Ezeket a tárgyakat nem tudjuk kiváltani minden esetben egy fenntarthatóbb megoldásra. Így ha elhasználódik ki kell dobni őket – hiszen sok esetben újra se tudjuk hasznosítani. Az elemek ráadásul veszélyes hulladéknak számítanak, így ha elhasználódott, TILOS a kommunális hulladékba dobni. Ha tehetjük, vegyünk újratölthető elemeket, ez esetben meghosszabbodik az élettartamuk és ha lemerül, az otthoni áramforrásból tudjuk feltölteni.

Az elemeket egy erre kihelyezett szelektív gyűjtőbe tehetjük. Ilyen gyűjtőhelyek az elektronikai eszközöket árusító boltokban, drogáriákban és sokszor nagyobb hipermarketekben is vannak. A kiégett izzókkal és az üres tonerekkel is ez a helyzet. Ezeket is tilos a kommunális hulladékgyűjtőbe dobni. Vigyük el a legközelebbi elektronikai boltba, a kiégett izzókkal együtt!

GYÓGYSZEREK

A lejárt szavatosságú gyógyszereket nem érdemes tárolni, pláne bevenni. A lejárt gyógyszeres készítményeknek is külön helye van, amit se a kommunális hulladékba, se hulladékudvarokba nem szabad vinni, hiszen különleges eljárásban kerülnek megsemmisítésre.

A már gyógyításra nem alkalmas gyógyszereket a patika veszi vissza elsősorban. Az ott kihelyezett dobozokba lehet kidobni vagy leadni, ezek kívül nagyon sok drogériában is van már ilyen doboz, ahol le tudod adni a lejárt gyógyszereket..

Építkezési hulladék

Az építkezési hulladékot semmiképp se hagyjuk se a lakásban, se közterületen. Fontos tudni, hogy építkezési, felújítási törmeléket még lomtalanításkor is TILOS kirakni az utcára. A legjobb, ha konténert rendelsz, ezt pedig elszállítják és megfelelően kezelik. Egyes hulladékudvarok is befogadnak például festésből visszamaradt hulladékot, vagy felújítás után maradt lomokat. A honlapjukon lehet tájékozódni pontosan mit és mennyit fogadnak be – ugyanis a mennyiség is szabályozva van.

Használt étolaj

Az elhasznált étolajat a legegyszerűbb a MOL vagy más  benzinkutaknál leadni, akik biztosan befogadják és kezelik. Továbbá le lehet adni egyes hulladékudvarokban is. Nagyon fontos, hogy ez a veszélyes hulladéknak számító folyadék ne kerüljön lefolyókba, mert erősen szennyezi a földet és a vizeket!

Ha olyan hulladékfélével találkozunk, amit nem tudunk besorolni egyik szelektív gyűjtőbe sem, az a legfontosabb, hogy vegyük a fáradságot és tájékozódjunk hiteles forrásból, hogyan és hol tudunk megszabadulni tőle úgy, hogy közben ne ártsunk vele a természetnek!

Kapcsolódó cikkek