Hatalmas környezeti katasztrófa fenyeget, percenként hárommillió maszkot dobnak el a világban

Megosztás

Nem nehéz kiszámolni, hogy ez sem lesz semmivel kisebb gond a környezet számára, mint a PET-palackok. Havonta 129 milliárd maszkot (!) hajítanak el embertársaink a világban, ennek igen gyorsan nagyon rossz vége lesz.

Egy friss kutatás szerint a koronavírusjárvány felfutásával havonta immár 129 milliárd védőmaszkot dobnak el havonta világszerte, jobb esetben szelektív kukákba. Ez visszaosztva percenként hárommillió kidobott maszkot jelent. A kidobott maszkok nagyobbik része mikroszálas műanyag, vagyis pont a legnagyobb problémát jelentő műanyagszennyezéshez járul hozzá.

A Dél-Dániai Egyetem kutatói szerint épp ezért a világnak be kéne látnia, hogy milyen környezeti fenyegetést jelentenek ezek a maszkok, és lépnie kell a katasztrófa megelőzéséért.

A járvány alatt a maszkgyártás oly mértékben felfutott, hogy már a műanyagpalackokéval vetekszik. De míg a műanyagpalackokhoz mellékelnek utasítást, hogy hogyan kell szemétbe dobni azokat, a maszkokhoz ilyen nem jár. Vagyis sokkal gyakrabban kerülnek a vegyes hulladékba. Ami ez esetben kimondottan veszélyes, mert a maszkok, szemben az idővel mikroműanyaggá széteső palackokkal, eleve mikroszállas műanyagokból készülnek, vagyis a műanyaggöngyölegeknél és nejlonzacskóknál is gyorsabban és könnyebben bomlanak a teljes táplálékláncot szennyező mikroműanyaggá.

A kutatók ezért azt ajánlják, hogy minden településen állítsanak fel külön maszkgyűjtő konténereket, hogy aztán az itt összegyűjtött maszkokat szigorúbb szabályok szerint kezeljék. Egyéni szinten pedig azt ajánlják, hogy inkább újrahasználható, mintsem eldobható maszkokat viseljünk. Tényleges megoldást viszont az jelentene, ha biológiailag lebomló anyagokból készülnének a védőmaszkok.

(444.hu)

Related posts