Hogyan csillapítsuk az oltás után tapasztalható mellékhatásokat?

Megosztás

Sokan a mellékhatások miatt félnek a védőoltástól, de ezek többségét otthon, házilag is csillapíthatjuk. Csak a súlyos esetekben forduljunk szakemberhez, de ez nem gyakori.

A Covid-19 vakcina segít a koronavírussal szembeni védelem kialakulásában. Lehetséges, hogy különböző mellékhatások kialakulnak, amik normális jelei annak, hogy a test védelmet épít fel. Ezek akár a mindennapi tevékenységek elvégzését is akadályozhatják, de pár nap alatt el kell, hogy múljanak. A hasonló tünetek személyenként változhatnak, sőt vannak, akiknél semmilyen hatást nem tapasztalni az oltás után – írja a CDC, az amerikai járványügyi központ online felülete, ahol többek között a lehetséges mellékhatásokkal és azok enyhítésével is foglalkoznak.

A mellékhatásokat két külön csoportra osztják fel

Az oltás helyén, a karon jelentkező gyakori mellékhatások:

Fájdalom
Duzzanat
Vörösség

A test többi részén kibontakozó lehetséges hatásai:

Fáradtság
Fejfájás
Izomfájdalom
Hidegrázás
Láz
Hányinger

A kellemetlenséget okozó tünetek ellen természetesen lehet tenni, de mindenképpen érdemes előtte az orvosunkkal egyeztetni. Vény nélkül kapható gyógyszerek segíthetnek az oltás után esetlegesen fellépő fájdalommal szemben, akár az ibuprofen, az acetaminofen, az aszpirin vagy az antihisztaminok is. Fontos: csak akkor használjunk gyógyszereket, ha nincsen olyan egyéb orvosi ok, ami miatt ne lehetne őket beszedni.

Az oltás előtt lehetőleg ne vegyünk be semmilyen nem felírt gyógyszert!

A kellemetlenségek enyhítésére a gyógyszeres kezeléseken kívül még vannak más hatásos módszerek is

Ha az oltás helyén fájó és kellemetlen érzést tapasztalunk:

Ajánlott hideg, tiszta és nedves ruhadarabot, vagy mosórongyot tenni a helyére, tehát borogassuk be azt.
Használjuk vagy végezzünk feladatokat a karunkkal, amiben a nyugtalanító érzést észleljük

Ha nem érezzük jól magunkat a láztól:

Fogyasszunk sok folyadékot!
Öltözzünk lazábban!
A legtöbb esetben természetes folyamatról van szó, de amennyiben 24 óra elteltével súlyosbodik a vörösség és az érzékenység az oltás helyén, vagy a mellékhatások nem múlnak el pár nappal később, illetve különösen zavaróvá válnak, akkor fel kell venni a kapcsolatot az orvossal. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek