Végső dátumot kaphat a hagyományos motorú autók kitiltása az EU-ban

Megosztás

Levélben fordult az Európai Bizottsághoz Ausztria, Belgium, Dánia, Görögország, Málta, Írország, Hollandia, Litvánia és Luxemburg, hogy az európai testület fogalmazzon meg pontos dátumot, mikortól lenne tilos a kizárólag belső égésű motorral hajtott járművek forgalmazása az Európai Unióban.

Az országok szerint egy világos, egyértelmű dátum jelzés lenne mind a gyártók, a flottakezelők és a magánfogyasztók számára is. Azt remélik, egy ilyen jellegű ultimátum felgyorsíthatja többek közt az elektromos töltőállomások számának növekedését is.


A levél megfogalmazói szerint 
a közúti közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás csökkentése kulcsszerepet játszik abban, hogy az európai közlekedés 2050-re klímasemleges lehessen, mert jelenleg a teljes EU-s közúti közlekedéshez kapcsolható üvegházhatású gázkibocsátásért 70 százalékban a személyautók és kishaszon-járművek a felelősek.

A jelenlegi álláspontok szerint az egyes országok változatos időpontokban lépnék meg a hagyományos autók forgalmazásának végét leginkább jellemző a 2030-2035-ös dátumok.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek