Független jelentés: Magyarország is durván visszaélt a járványhelyzettel, a demokrácia gyengítésére használta

Megosztás

Az Orbán-kormány a járványhelyzet mögé bújva csak saját hatalmát erősítette, a kritikákat pedig visszaszorította, akár a szabadságjogok durva korlátozásával is.

Az Európai Szövetség a Szabadságjogokért jelentése szerint Magyarországon aggasztó a sajtóra gyakorolt nyomás vagy a gyülekezés szabadságának korlátozása.

A koronavírus-járvánnyal egy időben Európa-szerte sérült a demokrácia és a jogállamiság – ez derül ki az Európai Szövetség a Szabadságjogokért (Liberties) 2020-ra vonatkozó jelentéséből.

A Liberties főtanácsadója, Linda Ravo szerint több tagállam vezetője tett az elmúlt évben a demokráciát veszélyeztető lépéseket.

“A járvány kétségkívül szerepet játszott a jogállamiság gyengülésében, de sok országban a kormányok aránytalanul korlátozták a sajtószabadságot, az állampolgári szerveződést és részvételt – még olyan országokban is, amelyek egyébként erős demokratikus hagyományokkal bírnak.

Az olyan kormányok pedig, mint a magyar, a lengyel, vagy a szlovén, egyszerűen felhasználták a járványt a saját hatalmuk megerősítésére, és a kritikák visszaszorítására”

– közölte Ravo.

A jelentés szerint több államban, köztük Magyarországon is aggasztó mértékű a sajtóra gyakorolt politikai nyomás.

A Liberties Szlovéniát említi kirívó példaként, ahol rendszeresen fenyegetik a sajtó munkatársait, ezért sokan inkább öncenzúrába menekülnek, hogy védjék magukat. A jelentésben viszont kitérnek arra is, hogy Spanyolországban, Olaszországban és Csehországban előrelépések történtek a közérdekű bejelentők védelmével kapcsolatban.

Ugyancsak szerepel Magyarország azon államok között, ahol fokozódott a gyülekezés szabadságának korlátozása. A gyülekezések feloszlatása és a tüntetők önkényes őrizetbe vétele kapcsán Franciaországot, Bulgáriát, Horvátországot, Lengyelországot, Spanyolországot és Szlovéniát említik elsősorban.

Az aggasztó jelenségek közt szerepel, hogy egyes politikusok és vállalatok persorozatokkal próbálják eltántorítani az újságírókat, civileket attól, hogy kritizálják őket. Itt Spanyolországot és Lengyelországot emelte ki a Liberties.

Egyes tagállamokban az is problémát jelent, hogy a kormányok nem biztosítanak elég erőforrást a bíróságoknak, így felhalmozódnak és elhúzódnak az eljárások. Ez a probléma Bulgáriában, Olaszországban, Írországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában jellemző.

A Liberties fontosnak tartja, hogy az Európai Bizottság évente vizsgálja az uniós tagállamokban a demokrácia állapotát, amihez a most kiadott jelentésével járul hozzá. A szövetség ugyanakkor felszólítja az EB-t, hogy tegyen konkrét javaslatokat az egyes tagállamoknak, alkalmazzon szankciókat azokkal szemben, akik nem felelnek meg a jogállamisági követelményeknek, és ha szükséges, vigye ezeket az ügyeket bíróság elé.

Az átfogó jelentés megalkotásában a Liberties 14 tagszervezete vett részt különböző uniós tagállamokból – Magyarországról a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek