A tavasz második hete változékony időjárást tartogat számunkra

Megosztás

Pénteken megkapta a belépési engedélyét az a hidegfront, mely véget vetett a már-már szokatlanul meleg tavaszi időnek, valamint a 15 fok feletti hőmérsékleteknek. A front mögött megerősödő a népdal szerinti vizet árasztó északnyugati széllel, az eddigiekhez képest mint egy 7-8 fokkal hűvösebb léghullámok árasztottak el bennünket. Így a hétvégén, a sokéves március eleji értelemben vett klimatológiai átlag környékén alakultak a maximumértékek, ám a hajnali intervallumban kialakultak fagyok, sőt minderre jövő hét közepéig bezárólag számítanunk kell, bár az idő előrehaladtával ezeknek a kiterjedési arányuk csökken, ugyanakkor szelídülnek, majd meg is szűnnek. Ami pedig a délutáni órák hőmérsékletét illeti lassan-lassan napról-napra kúszik felfelé a hőmérő higanyszála.


2021.03.07. éjszaka: A soron következő esti, éjszakai órákban derült, gyengén felhős időre számíthatunk, majd az éjszaka második felében már nyugat felől időszakosan felhők is sodróthatnak fölénk. Azonban ez nagyrészt fátyolfelhőzet lesz, így csapadék nem várható.
Ami pedig a minimumértékeket illeti, szeszélyes területi elosztottságban az előző hajnalhoz nagyon hasonlóan, -1 és -10 fok között mérhetjük, holnapra virradóan!Enyhébb hajnalra a nagyobb városok belsejében, a magasabb domboldalakon kell készülni. Míg hidegebbre a fagyzugokban, a homokhátságokon, a Dráva, a Rába mentén illetve az Alpokalja térségében számíthatunk.


2021.03.08. Hétfő: Az ország nagyobb részén továbbra is több órás napsütés valószínű, ám az északkeleti-északi megyéket egy harmathalvány hidegfront érinti, így azokon a tájegységeken lehetnek erősebben felhős körzetek, és területek.Előbb említett tájegységeken az esti órákhoz közeledve tarkíthatja az időjárást zápor, esetleg hózápor. Északnyugatira fordul a légmozgás amit élénk lökések kísérhetnek.Kora délután 7 és 13 fok között váltakoznak a csúcsértékek.


2021.03.09. Kedd és 2021.03.10. Szerda: Kedden eleinte közepesen vagy erősen felhős lesz az égbolt, emellett hosszabb-rövidebb időszakokra a nap is előbukkan. Majd estétől vastagszik a felhőtakaró, így kialakulhat gyenge intenzitású csapadék, de számottevő mennyiség nem várható.


Szerdán kora délelőtt északnyugat felől máris határozottabban felszakadozik, csökken a felhőborítottság mértéke, napközben már gomolyfelhős napsütötte időben bízhatunk.Ezen a két napon az északnyugati szél produkálhat élénk, akár egy-egy erős közeli lökést is. Hajnalban +2 és -7 délután 6 és 12 fok közötti hőmérsékletek várhatóak.

Kedd

Hét második fele: Jóval változatosabb, változékonyabb időre készülhetünk a meteorológiai tavasz második hetének, második felében, több időjárási front is tiszteletét teszi, mely okoz csapadékosabb időjárást, ami már egyértelműen folyékony halmazállapotú lesz, mivel a délutáni órákban a legmelegebb tájakon urrá 15-16°C sem kizárt, és a hajnali fagyoknak is búcsút inthetünk.

Csütörtök

A részletes időjárási prognózist a BorsodMeteo azon belül is Pap Áron és Bakota Zsolt készítette.
Az előrejelzésben szereplő térképek: Országos Meteorológiai Szolgálat
A cikkben szereplő fotókat Zólyomi Sándor és Petró László készítette

Kapcsolódó cikkek