Nem sokkal vezet, de stabilan tartja magát az ellenzéki egyesített lista

Megosztás

Az IDEA Intézet 2021. február 22. és február 25. között készített közvélemény-kutatása során immár megszokott módon, különálló kérdéssel vizsgálta az ellenzéki pártok közös listájának és a Fidesz–KDNP listájának támogatottságát. A mérés szerint a hat ellenzéki párt egyesített listája 3 százalékponttal több szavazatot kapna, mint a kormánypártoké. 2021 februárjában a kormánypárt 36, az ellenzék pedig 39 százalékot kapna.

2021 februárjában a kormánypárt 36, az ellenzék pedig 39 százalékot kapna.

A hat együttműködő ellenzéki párt (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P) közös listája 3 százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP listájával szemben. Míg az előzőre 39, az utóbbira a teljes népesség 36 százaléka szavazna. Az ellenzéki lista vonatkozásában nem történt elmozdulás, a kormánypártok listájának támogatottsága azonban két százalékponttal növekedett.

A kérdezettek 18 százaléka nem tud, vagy nem akar választani a listák között. Az ellenzéken és a kormányon kívüli kisebb pártok támogatottsága 2–3 százalék, ami külön-külön messze nem eredményez parlamenti mandátumot, azonban értékes szavazatokat vehet el a két egymással versengő politikai tömbtől.

A biztos szavazó pártot választók körében a Fidesz–KDNP és az ellenzéki pártok közös listája között szintén 3 százalékpont a különbség (45 vs 48%) oly módon, hogy az előző hónaphoz képest mindkét lista támogatottsága 1−1 százalékponttal növekedett. Ebben a szűk választói rétegben a parlamenten kívüli kisebb pártok együttesen 7 százalékot szereznének úgy, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom is 3−3 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek