Koncz Zsófia első száz napja után száz évre tervez előre

Megosztás

A fideszes képviselő értékelte első három és fél hónapját. Mi hogyan értékeljük tevékenységét?

A Boon.hu-val készült interjúban a képviselő hölgy kiemelte, fáradt, de éppen a folyamatos pörgés ad erőt a munkájához. A járvány sem éppen segíti látogatásait.

A politikában szokás az első száz napot értékelni. Volt idő számolni a napokat?

Elrepült ez a száz nap. Nem számoltam, de éreztem, mert annyi minden történt. Akár több időnek is érezhetném. Ami a legfontosabb, hogy a kampány óta van egy folytonosság, és alapvetően nem volt szünet benne. Folyamatosan úton vagyok. Arra kellett rájönnöm, hogy az én napjaim is csak 24 órából állnak. Jó lenne sokkal hosszabb napokat is végigélni. A választókerületemben 42 település van, nagy távolságok vannak. Jövök-megyek, de a járvány befolyásolja
a látogatásaimat. Inkább kisebb létszámú találkozásokra kerülhetett sor eddig.

Fáradt? Hiszen a kampány alatt is sűrű volt a programja, és az látszik a közösségi médiában közzétett posztjain, hogy folyamatosan „pörög”.

Ez ad erőt, és ez hozza a lendületet! A legjobb példa erre, hogy a karácsonyi időszakban több ezer családot tudtam megajándékozni a választókerületemben. Én magam is több mint száz családnál voltam személyesen. Lelkiekben készültem, hogy több kérdést és problémát fognak megfogalmazni az itt élők, ehelyett viszont jókat beszélgettünk. A személyes találkozások engem motiválnak, és sok erőt, biztatást adnak.

A polgármesterekkel milyen a kapcsolata?

Szoros együttműködésben vagyunk, és ha a karácsonyi látogatás során a családok nem is hívták fel a figyelmemet a problémákra, a települések vezetői megtették és megteszik. Alapvetően az ország­gyűlési képviselői munka a lobbizásról szól, hogy amit szeretnének az itt élő emberek, abban tudjak segíteni,
az eredményre jusson.

Vannak ígéretes lehetőségek?

A taktaközi úthálózat mindenképpen. Ebben a témában a közeljövőben a parlamentben is tervezek egy felszólalást. Édesapám országgyűlési képviselőként azért dolgozott, hogy Gesztely és Szerencs között a 37-es főút négysávosítása megvalósuljon. Ez a projekt már elindult, néhány héten belül munkagépek is felvonulnak a területen. A 19 kilométer négysávosítása 2023-ra fog befejeződni. Viszont itt van a Taktaköz úthálózata, egy 32 kilométeres szakasz. Vitathatatlan, hogy nagyon rossz állapotban van az út Taktaharkány és Taktakenéz között. Azon vagyok, hogy ez a fejlesztés mihamarabb megvalósuljon.

A polgármestereket említve, pártállástól függetlenül jó a kapcsolat?

Úgy érzem, hogy mint országgyűlési képviselő ebben a választókerületben képviselek közel százezer embert, és a legjobb dolog, ha tudok abban segíteni, amit a legtöbben kérnek. Sok a kisebb település, ahol nem jellemző, hogy pártszínekben indulnak a polgármesterek. Sokkal fontosabb ezekben a falvakban
az ismertség és az emberi kapcsolatok. Ezek a településvezetők a saját településüknek akarják a legjobbat, én is azt akarom, hogy a településnek a legjobb legyen. Ez mindenképpen egy szerencsés találkozás. Egyébként ilyen aspektusból teljesen mindegy, hogy milyen egy polgármester politikai hovatartozása, mert a munkámnak és a vele való közös munkának az adott településen élőket kell szolgálnia, és ez felülír mindent.

Volt konkrét terve az első száz napra?

Természetesen. Úgy érzem, hogy minden településen legalább egyszer jártam az első száz napban. Túl vagyok az első hivatalos fogadóórámon is. De nagyon sok emberrel tudtam találkozni, telefonon, e-mailen, a közösségi médián keresztül. Úgy érzem, hogy mindenki tud találkozni velem, aki szeretne, mert könnyen megtalálja a módját. És mivel nincsenek nagy települések a választókerületben, ezért ha ellátogatok valahová, spontán találkozások is kialakulnak. Ebben a száz napban, ami a legnagyobb eredmény, hogy konkretizálódott: a 37-es főút épülni fog. Ha mi ebbe a régióba munkahelyeket, turizmust szeretnénk, akkor az a minimum, hogy legalább Szerencsig, Hegyalja kapujáig biztonságosan el kell jutnunk. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel folyamatosan egyeztetek. Márciusban, amikor kivonulnak a gépek, már mindenki érezni fogja az előrelépést.

Korábban azt nyilatkozta, hogy a következő száz évre tervez. Lesz azért egy hamarabbi állomás is: 2022-es országgyűlési választások. Milyen kampányra készül?

A mögöttünk álló időközi választás tapasztalataiból kiindulva nem számítok egy elegáns kampányra. Azt mindenki láthatta, hogy én a pozitív üzenetekre koncentráltam. Már-már kritikával illették, hogy mennyire pozitív vagyok. De úgy láttam, hogy erre nyitottak voltak az emberek. Az eredménykommunikációnak, a kedves szónak sokkal nagyobb hitele van, mint annak, amit az ellenzéki összefogás kommunikált. Hogy le kell rombolni a „kétharmadot”. Látom, hogy a választókerületet és az én személyemet illetően is még mindig ott vannak az álhírek és egyéb ferdítések. És ez nagyon szomorú. A politikának a munkáról és a programról, amit meg szeretnénk valósítani, kellene szólnia. Azért fontos a következő száz év, mert azok a fejlesztések, amiket mi javasolunk, azok fogják régió elkövetkező száz évét befolyásolni.

Az volt az időközi választás kampányában a mottója, hogy „Folytassuk tovább a megkezdett munkát!”, ami arra utalt, hogy az édesapja országgyűlési képviselői munkáját viszi tovább. Hogy érzi magát az édesapja parlamenti székében?

Azt a napot végigkísértük egy kis videóban, és közzétettük a Facebook-oldalamon, amikor letettem a parlamenti eskümet. Szimbolikus volt: Szerencsről indultam és megérkeztem Budapestre, az Országházba. Közel 400 ezer ember látta, és sok visszajelzést kaptam. Úgy érzem, hogy lehetett azt érezni, ami folyamatosan motivál engem: az édesapám öröksége. Az, ahogy hozzáállt az emberekhez és a munkáját végezte. Mindennap beszélek is édesapámról. Van ebben egy folytonosság. Nyilván én más vagyok, más generáció, külpolitikával foglalkoztam, éltem Franciaországban és az Amerikai Egyesült Államokban, de a térséghez kötődő vidéki gyökereimet mindig megőriztem. Valahogy mindig arra próbálok törekedni, hogy amiket én kigondolok, elképzelek, azt vajon ő hogyan gondolná és csinálná. És ez motivál.

További részletek a Boon.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek