A Bükki Nemzeti Parkban vadmacskákat engedtek szabadon – videó

Megosztás

Nemrég szabadon engedték azt a három vadmacskát, amiket még tavaly  Szikszó közelében egy telektulajdonos talált meg. Akkor a kismacskák szokatlanul vadak voltak, ezért eljuttatták őket Bükki Nemzeti Park Igazgatóság állatmentő partneréhez, a Mályi Madármentő Állomásra, ahol megállapították, hogy valószínűleg nem házi-, hanem a sokkal ritkább, fokozottan védett vadmacskákról van szó.

A két hím és egy nőstény macska innen a Fővárosi Állatkert természetvédelmi mentőhelyére került, ahol genetikai vizsgálattal igazolták, hogy valóban vadmacskák. Az állatkert munkatársai közel egy évig gondoskodtak róluk, odafigyelve arra, hogy az állatok megfelelő vadságúak maradjanak, hiszen a túlságosan megszelídült vadmacskák nehezebben boldogulnának a természetben.


A Bükki Nemzeti Park videója a szabadonengedésről

Február 26-án mindhármukat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén engedték szabadon:

  • Az egyik hímet a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben, 
  • a nőstényt a Heves-Borsodi-dombságban, 
  • a másik hímet pedig a Tisza mellett, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben.

A testvérek így viszonylag nagy távolságra jutottak születési helyüktől és egymástól is, ami segítheti az új élőhelyeiken található vadmacskák populációjának genetikai frissítését, növelve ezzel fennmaradásuk esélyét. A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett őshonos macskaféle ragadozónk, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke példányonként 250 ezer forint.

via 444

Hozzászólások

Related posts