Hatalmas változás várható a magyar oltási stratégiában a tomboló harmadik hullám miatt

Megosztás

Eddig az volt a legfőbb csapásirány, hogy inkább kevesebb embert oltsanak be hazánkban, viszont azok, akik megkapták az első adagot, egészen biztosan megkapják majd a másodikat is, inkább félrerakták nekik még az oltóanyaghiány ellenére is a szükséges mennyiséget. Most fontosabb lesz, hogy minél többen megkapják legalább az elsőt.

“Tudunk változtatni bizonyos mértékig az oltási stratégiánkon. Ennek az a célja, hogy minél több embernek adjuk be a védőoltásnak legalább az első adagját minél rövidebb időn belül, hogy minél többen legyenek védettek, ha nem is teljes mértékben, de jelentős százalékban”

  • mondta Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

“Azt látjuk, hogy az oltóanyagok szinte mindegyikénél már az első oltást követően mérnek 50-75 százalékos védettséget”

  • mondta az országos tisztifőorvos, aki szerint ez azért nagyon fontos, mert már elég ahhoz, hogy a betegség lefolyása ne legyen súlyos, ne járjon szövődményekkel, és ne haljon meg a fertőzött.

Azt is közölte, hogy a megjelent szakmai közlemények alapján változtatni fognak az AstraZeneca vakcinájának a beadási protokollján.

Ahogy egyre több országban kezdődtek meg az oltási programok, fontos kérdéssé vált, hogy melyik a jobb protokoll: ha az érkező szállítmányból minél több ember kapja meg az első dózist, kockáztatva, hogy nem érkezik időben elég vakcina a második dózis beadásához, vagy ha ezt elkerülendő félrerakják az oltásokat, és kevesebb ember, de biztosan megkapja időben mind a két adag oltást.

Magyarország az utóbbi stratégiát választotta, de az azóta eltelt időben érkeztek be olyan kutatások, amik már az első dózis után is nagy hatékonyságot mérnek bizonyos vakcináknál. Hétfőn jelent meg például egy skót tanulmány, ami szerint a Pfizer/BioNTech vakcinája az első dózis után négy héttel 85 százalékkal csökkentette le annak az esélyét, hogy a beoltott személy kórházba kerüljön a koronavírus tünetei miatt. Az oxfordi AstraZeneca pedig 94 százalékos eredményt ért el. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek