Több, mint hétszázezer magyar ember nem szerepel az oltási tervben és hatalmas az eltérés a számítások között

Megosztás

A KSH valahogy máshogy számolt, mint a kormány, ami a beoltandó emberek számát illeti. Honnen eredhet ez a hatalmas eltérés?

A Népszava számításai szerint több, mint 700 ezer 18 év feletti magyar állampolgár nem szerepel az oltási listán. Az újság a február elején a 444.hu birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írja, összesen 7 millió 343 ezer 894 embert sorolt be valamilyen kategóriába a kormány és a terv kidolgozásával foglalkozó szerve, csakhogy a Központi Statisztikai Hivatal Elnöke, Katona Tamás arra hívta fel a figyelmet, 2020 elején 8 millió 60 ezer volt a nagykorú magyar lakosság száma, ez év végéig 38,5 ezerrel csökkent.

A kiszivárgott adatok (az operatív törzs hetek óta nem hozza nyilvánosságra az oltási terv részleteit) és a KSH-számok között 717 ezres eltérés van.

Az újságnak sem Katona Tamás, sem Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter nem talált elfogadható magyarázatot az eltérésre, miközben a kiszivárgott dokumentum számait sem cáfolta még meg senki a kormány részéről. Szó lehet pontatlanságról, de a Koronavírus Sajtóközpont válaszában nem tagadott és magyarázkodott, hanem azt írta, a baloldal vakcinaellenes kampánya rendkívül felelőtlen. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek