Hologram-vezérlésű WC-t dobnak a piacra

Megosztás

Japánban külön figyelmet szentelnek az illemhelyeket illetően. A mellékhelyiségben külön papucsot használnak, de a tisztítás, fertőtlenítés mellett ugyanúgy gondoskodnak a kényelemről is a luxusvécékben: a fali vezérlő paneleken beállítható az ülőke fűtése, a spriccelő víz hőmérséklete, de akár az ihletet adó zene műfaja is. Az ilyen vezérlők plasztikfelületéhez azonban hozzá kell érni, a gombokat meg kell nyomni, és ha ezt egy nyilvános mosdóban kell megtenni, még nagyobb a kockázata a rajta megtelepedő baktériumok és vírusok terjedésének.

Ebből kiindulva kezdett gondolkodni az autóiparban visszapillantó tükröket gyártó, sizuokai székhelyű Murakami-csoport – írja a Soranews24.com nyomáűn a kreativ.hu.

A részletesen kidolgozott megoldás a kiotói székhelyű Parity Innovations startuptól érkezett, így az elmúlt hónapokban velük karöltve dolgoztak azon, hogy megszüntessék a jelenlegi nyomógombos paneleket, és lecseréljék egy virtuális típusúra, amely pont úgy néz ki, mintha a kivetített kezelőfelület hologramszerűen jelenne meg a felhasználó előtt.

A lebegő piktogram technológia névre keresztelt módszer lehetővé teszi, hogy a szokásos érintőpanelhez hasonlóan kezeljük a képet, a beépített infravörös érzékelők ugyanis azonnal felismerik az emberi ujjat, amint az közelít hozzá. A képszerűen lebegő vezérlőegység ugyanolyan ábrákból és kifejezésekből áll, mint a falra szerelt társa, csak itt a tényleges nyomkodás helyett elég ujjunkat a piktogram fölé emelni, és ily módon utasítást adni.

A fizikai érintést ténylegesen kizáró technológia tesztelési fázisán már túljutott a két cég, amely már csak azért is komoly mérföldkő, mert ezzel a fürdőszobán kívüli felhasználások egész tárháza nyílhat meg. Csökkentheti például a vírusok terjedésének kockázatát az ATM-automatáknál, a panelházak és irodaépületek liftjeiben, és ez a lebegő vezérlőtechnika jól jöhet a konyhában is, amikor vizes kézzel nyúlnánk a botmixerhez vagy az elektromos kenyérszeletelőhöz.

A Murakami-csoport ugyanakkor egyelőre csak a japán WC-k fejlesztésére fókuszál, jelenleg a hologram-technológián alapuló panelek 2022-es sorozatgyártását készítik elő. Ahogy fogalmaznak közleményükben, egy olyan technológia van a kezükben, amely képes megváltoztatni a világot. A közeli jövőben az egyre intenzívebben terjedő fertőző betegségek elkerülése miatt ugyanis egyre nagyobb szükség lesz az érintés nélküli alternatív megoldásokra életünk legkülönbözőbb mindennapi tevékenységeiben.

Kapcsolódó cikkek