Leszállt a NASA marsjárója a vörös bolygóra

Megosztás

Sikeresen leszállt a Mars felszínére a NASA marsjárója, hogy talajmintákat gyűjtsön és a földihez hasonló élet nyomai után kutasson majdnem két földi éven át – számolt be róla a hu.euronews.com. A terepjáró méretű robot ejtőernyővel ereszkedett le a Marsra több mint féléves űrutazás után. A 250 méter mély Jezero-kráterben érte el a Mars felszínét, egy ősi folyó deltatorkolatánál.

Az Euronews szakújságírója, Jeremy Wilks hangsúlyozza: történelmi jelentőségű ez a teljesítmény, hiszen ez az első alkalom, amikor egy misszió kifejezetten az életet kutatja a Marson. “És van itt még ezen kívül is valami elképesztően klassz dolog” – mondja jeremy Wilks -, “mégpedig egy helikopter. A NASA felküldött egy helikoptert, és azt reméli, hogy az majd repülni fog. Nem vizsgál semmit, csak demonstrálja, hogy a Mars légkörében lehet repülni. Ha ez sikerül, akkor az űrhajósok tudják majd használni a kutatásaikhoz ezt a technológiát a Mars körül.”

A Perseverance nevű marsjáró minden szempontból listavezető az űrjárművek között. Összesen 19 kamera van rajta, ezeken kívül egy olyan szerkezet, amely lehetővé teszi, hogy a tudósok a távolból kémiai és geológiai elemzéseket végezzenek a közetmintákon. És felküldtek vele többféle anyagmintát is űrruhákból, hogy kiderüljön, bírják-e az ottani viszonyokat.

hu.euronews.com

Kapcsolódó cikkek