101 nap után véget ért az SZFE-sztrájk

Megosztás

Sajtótájékoztatót tartott a Színház-és Filmművészeti Egyetem sztrájkbizottsága, ahol bejelentették, hogy az oktatók 101 nap után befejezik a sztrájkot.

Mint elmondták, levelet kaptak Szarka Gábor kancellártól és Novák Emil általános rektorhelyettestől, amelyben azt írták: a munkáltató, érintettsége hiányában a maga részéről lezártnak tekinti a sztrájktárgyalásokat.

A sztrájkoló oktatók úgy vélik, a köztük és a vezetés között lévő kommunikációs ív lejtmenet: nem látják annak esélyét, hogy az egyeztetés megtörténjen, ezért nem folytatják tovább ezt a típusú fórumkeresést, de azon dolgoznak, hogy sokkal hatásosabb, érvényesebb eszközökkel folytassák az ellenállást.


A sztrájk október elsején kezdődött, azon a napon, amikor lejárt az intézmény átszervezése miatt távozó vezetőség felmondási ideje, és amikor munkába állt Szarka Gábor az egyetem kancellárjaként.

A dolgozók azért szüntették be a munkát, mert a kormány egyeztetés nélkül alakította át az egyetemet alapítványi intézménnyé, és vonta el az egyetem autonómiáját. A dolgozók éjszakába nyúló fórumon döntöttek arról, hogy sztrájkba lépnek. A sztrájkkal párhuzamosan született meg az ellenállás számtalan helyen felbukkanó jelképe: a piros-fehér építkezési szalag. Akkor azt mondták, ezzel bárki kifejezheti a szimpátiáját az ügyük iránt.

A sztrájkolók az induláskor öt pontban foglalták össze a követeléseiket:

  • Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
  • Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
  • Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
  • Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
  • Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

Az új vezetés a sztrájk jogszerűségét szinte azonnal megtámadta. A Fővárosi Törvényszék ezt először jogellenesnek találta, de az oktatók fellebbezést nyújtottak be: ezután a bíróság a sztrájkot másodfokon, majd újra elsőfokon jogszerűnek ítélte.

Kapcsolódó cikkek