Müller Cecília szerint egyértelműen beléptünk a járvány harmadik hullámába

Megosztás

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján beszélt erről. “Az adatokból az is látszik, hogy a második hullám még nem csengett le, nem ért vissza a második hullám kezdetekor tapasztalt szintre, hanem egy ideig stagnált, aztán ismét emelkedő tendenciát mutatott a fertőzöttek száma” – tudósított a Telex.

Müller elmondta: az oltási program „tendenciózus végrehajtása” a fontos most. Magyarországon jelenleg öt különböző oltóanyag engedélyezett, mondta Müller. A Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik-V oltóanyagokkal már hazánkban is zajlik az oltás, a Sinopharm-vakcinát viszont még vizsgálják, meg kell győződni a hatásosságáról és a biztonságosságáról. A kínai oltóanyaggal együtt beérkezett Magyarországra a vakcina teljes dokumentációja is, így már minden szükséges adat és maga a vakcina is rendelkezésre áll ennek az oltóanyagnak az értékeléséhez a tisztifőorvos szerint.

Csütörtökön 88 ezer adag AstraZeneca oltóanyag érkezésére számított Magyarország, ennél azonban kevesebb, 83 500 adagnyi érkezik hazánkba az esti órákban, ami 41 750 ember beoltására elegendő.

Újságírói kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta: az oltási reakciókat, ha enyhék és természetesek, azt nem kell jelenteni, az erőteljesebbeket viszont jelenteni kell a gyógyszerhatóságnak. Hozzátette: ha súlyos oltási reakcióat tapasztal valaki, akkor előfordulhat, hogy a számára a második adag nem lesz beadható.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek