A Pfizer-vakcina receptjét próbálta ellopni egy csapat észak-koreai hacker

Megosztás

Észak-koreai hackerek próbálták megszerezni a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinájának technológiáját – közölték kedden a dél-koreai parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után, a dél-koreai hírszerzésre (NIS) hivatkozva.


A szöuli hírszerzés arról nem adott tájékoztatást, hogy a diktatórikus állam által pénzelt kiberbűnözői csoport pontosan mikor csapott le. Azt sem tudni, sikerrel jártak-e.

A pandémia kezdete óta világszerte nőtt az egészségügyi szervezetek és a gyógyszergyártók ellen elkövetett kibertámadások száma. Több hackercsoportot kormányok finanszíroznak, így próbálva megszerezni a legújabb kutatási eredményeket. Észak-koreai hackerek tavaly kibertámadást intéztek több olyan dél-koreai gyógyszergyártó vállalat ellen, amelyek a koronavírus elleni vakcina előállításán dolgoznak, de a behatolási kísérleteket dél-koreai törvényhozók szerint Szöul sikerrel elhárította.

Phenjan eddig egyetlenegy megerősített koronavírusos esetet sem jelentett, aminek hitelességét egészségügyi szakértők erősen megkérdőjelezik. Elemzők szerint egy súlyos járványnak katasztrofális hatása volna az egyébként is nyomorgó észak-koreai lakosságra nézve.

Kapcsolódó cikkek