Oroszország fenyegetőzik, hogy megszakítja a kapcsolatot az EU-val

Megosztás

Moszkva megszakíthatja a kapcsolatokat az Európai Unióval, ha Brüsszel újabb szankciókkal sújtja Moszkvát a legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij börtönbe zárása miatt – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Ez az utóbbi évek legsúlyosabb orosz fenyegetése.

„Az EU-hoz fűződő kapcsolatok megszakítása felé tartunk? Induljunk ki abból, hogy készen állunk erre, abban az esetben igen, ha azt látjuk, hogy a szankciók kockázatokat jelentenek a gazdaságunk számára, köztük a legfontosabb szektorokra. Nem akarjuk elszigetelni magunkat a világtól, de késznek kell lennünk erre a lépésre. Ha békét akarsz, készülj a háborúra”

– mondta Lavrov egy interjúban.

A külügyminiszter az után szólalt meg, hogy Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője – akit a múlt héten Moszkvában Lavrov megalázó módon kezelt – arról beszélt, érzékelése szerint Oroszország távolodik Európától és meg akarja osztani a nyugati államokat. „Az orosz vezetés aggasztóan autoriter irányba halad. Úgy tűnik, alig marad lehetőség a demokratikus alternatívák számára. A hatalom kegyetlenül elnyomja ezeket a kezdeményezéseket” – mondta az uniós diplomata, aki szerint a Kreml a jelenlegi orosz hatalmat jelentő komoly fenyegetésként tekint a demokráciára.

Brüsszeli források szerint az EU valóban újabb szankciókat tervez Moszkva ellen, a büntetőintézkedések – utazási tilalmak, számlák befagyasztása – Vlagyimir Putyin orosz államfő legszűkebb bizalmasainak a körét is érinthetik. Németország és Franciaország már jóváhagyását adta az újabb szankciókra. Az EU 2014 óta tart életben komolyabb szankciókat Moszkva ellen, a büntetőintézkedéseket azért hozták, mert Oroszország annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet és segítséget nyújt a kelet-ukrajnai oroszpárti szakadároknak. A viszonyt tovább rontották az orosz titkosszolgálatoknak tulajdonított merényletek és merényletkísérletek is.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek