Rogán új feleségének családja óriási vagyongyarapodást mutatott fel nagy hirtelen – “egyszerűen nincs rá magyarázat” a borsodi településen élők szerint

Megosztás

Az esetnek nyilvánvalóan a világon semmi köze nem lehet ahhoz, hogy az hölgy hirtelen bekerült a Fidesz legbelsőbb köreibe. Dédestapolcsányban mindenki értetlenséggel figyeli a hirtelen meggazdagodást.

Sem korábbi vagyoni helyzetük, sem addigi életvitelük nem igazán magyarázza a dédestapolcsányiak szerint azt a hirtelen jött gyarapodást, amelyen Rogán Antal új feleségének családja ment át az elmúlt egy évben. A miniszter friss gazda felesége, illetve apósa és anyósa több mint ezer hektáron gazdálkodhat hamarosan a település környékén. Ezek azok az ismerőseiktől megvett földek, amelyek ugyan több éve eladók voltak már, de valamiért csak egy hónappal azelőtt mozdultak rá, hogy a propagandaminiszter a család része lett. A földek akkor is nagyon jól hozhatnak, ha nem is művelik őket, néhány éven belül pedig még több pénzt lehet kivenni belőlük.

Soha nem látott pezsgést hozott az 1600 lelkes borsodi Dédestapolcsányra az a hirtelen jött médiaérdeklődés, amely azután szakadt a településre, hogy Rogán Antalról egy hete kiderült: 2019-es válása után újranősült, és egy dédesi lányt vett el. A hétvégén a faluban járva kétféle emberrel lehetett találkozni: aki szívesen, változatos részletekkel és saját sztorikkal színesítve beszélt a miniszterfeleséggé avanzsált Obrusánszki Barbaráról és családjáról, és olyannal, aki nem vette jó néven a kérdezősködést. Olyannal viszont eggyel sem, aki ne hallott volna a frigyről, illetve arról, hogy a 29 éves Barbara és szülei óriási – több mint ezer hektáros – földbirtokra tettek szert nem sokkal az esküvő előtt.

Az egyik helyi kisbolt eladója, amikor beléptünk, éppen arról beszélt telefonon a feleségével, hogy most állt nekik össze a kép, hogy hogyan került Barbara apja tavaly év végén Mongóliába – az útról ugyanis mesélt nekik Obrusánszki Zsolt, a kontextusról viszont nem. (A férfiről a Telex írta meg múlt héten, hogy közeli rokona a finnugor nyelvrokonság elméletét kutató Obrusánszky Borbála történész-orientalistának, akit az előző nagykövet indoklás nélküli hazahívása után tavaly októberben nevezett ki ulánbátori nagykövetnek Szijjártó Péter külügyminiszter.)

Pár száz méterre, egy másik bolt előtt pedig az ott beszélgető társaság tagjai adtak éppen körbe egymásnak – majd mutattak nekünk is – Obrusánszki Barbaráról készült képeket. A sok beállított – a lány azóta már törölt Facebook- és Instagram-profiljáról származó – fotó között volt egy olyan, több mint tíz éve készült is, amelyen smink és pózolás, és az azóta gyanítható szépészeti beavatkozások nélküli, teljesen hétköznapi lányként látni Rogán Antal feleségét. Az idősebbek közül többen így is emlékeztek Barbarára, aki – állításuk szerint – az érettségi óta, jobban mondva amióta „Pestre ment”, már nem sokat mutatkozott a faluban.

Az Obrusánszkiék közelebbi ismerőseitől kiinduló helyi pletykákból azt a legtöbben már tavaly nyár óta tudták, hogy a lány együtt van Rogán Antallal. Arról azonban, hogy hozzá is ment, még a magát a családfő barátjának mondó férfi is csak pár napja értesült, az pedig, hogy nagybirtokosok lettek, végképp mindenkit meglepett. Eddigi tudomásuk szerint egyedül a lány néhány éve elhunyt nagyapja foglalkozott olyasmivel, amire rá lehet fogni, hogy köze van a mezőgazdasághoz: virágot nevelt és árult, illetve „gombázott”. Az 52 éves fiáról azonban az egész faluban sem találtunk senkit, aki azon túl, hogy „ezzel-azzal bizniszelt”, és hogy egy ideig külföldön is volt, megközelítőleg is meg tudta volna mondani, hogy mivel foglalkozik.

Egy csomót beszéltünk erről tegnap az urammal, egyszerűen nincs rá magyarázatunk, hogy miből

– illusztrálta a helyiek földvásárlási ügy iránti érdeklődését egy babakocsit toló fiatal lány is, aki azt mondja, együtt járt a helyi általánosba Barbarával, és aki megtudva, hogy hová tartunk, annak ellenére felajánlotta, hogy a csípős hidegben elkísér Obrusánszkiék házáig, hogy eredetileg a falu ellenkező végébe indult el.

A nő azt mondta, hogy Barbara gyerekként sem benne, sem általában a helyiekben nem hagyott mély nyomot, nem volt kirívóan okos, szép vagy ambiciózus: „Egy volt közülünk, és kész”.

Amikor a kazincbarcikai gimnázium után Pestre került, a legtöbben el is vesztették vele a kapcsolatot, annyi hír jött róla néha, hogy „modellkedik vagy ilyesmi”, a szülők pedig a nő állítása szerint korábban is visszahúzódóak voltak, maximum a boltban lehetett velük összefutni, de nem éltek társasági életet. Bár rosszul sem éltek, egyáltalán nem tűntek jómódúnak, beszélgetőpartnerünk szerint nem jártak menő kocsikkal és portájuk, kopottas kerítésük és melléképületeik sem arról tanúskodtak, hogy vagyonosak lennének.

További részletek olvashatók a Hvg.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek