Feljelentik Müller Cecíliát hivatali visszaélés miatt

Megosztás

A független képviselő szerint a tiszti főorvos visszaél a veszélyhelyzet adta lehetőséggel, amikor késlelteti a közérdekű adatok kiadását.

Feljelentést teszünk Müller Cecília ellen hivatali visszaélés miatt

– közölte Szél Bernadett a Facebookon.

A független országgyűlési képviselő szerint az országos tiszti főorvos nem egyszer visszaél a veszélyhelyzet adta lehetőséggel, és anélkül tartja vissza a közérdekű adatokat akár 90 napig, hogy azok kiadása veszélyeztetné a közfeladatai ellátását. Szél Bernadett szerint ezt bizonyítja az a levél, amelyet Müller Cecília küldött el Hadházy Ákosnak.

Hadházy hétfőn tette közzé azt a levelet, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központnak küldött egy 17 milliárd forintos uniós projekt dokumentációjáról érdeklődve. Müllerék a válaszukban arról tájékoztatták 14 nap után, hogy a válaszadási határidő 45 napra módosult, a kérés teljesítése ugyanis „veszélyeztetné a járványügyi védekezést”.

Ez követően újabb levelet kapott a független parlamenti képviselő, egy olyat, amelyet a kollégáinak szánt Müller Cecília.

Kedves Kollégák! Nincs erre jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen! Cili”

– írta az országos tiszti főorvos.

Hadházy szerint Müller ezzel nemcsak magát leplezte le, hanem azt is, hogy mire kellett a kormánynak a teljhatalom és hogyan él vissza vele. A képviselő szerint az ügy azért is problémás, mert ő nem közérdekű adatigényléssel, hanem országgyűlési képviselőként fordult hozzájuk, erre pedig nem vonatkozik az infotörvény és annak módosítása.

Szél Bernadett is hangsúlyozta hétfői bejegyzésében, hogy a közérdekű adatok visszatartását lehetővé tevő rendelet alkotmánysértő, mivel szerinte semmilyen garanciát nem ad arra, hogy azt az állami szervek nem visszaélésszerűen, az információs jogokat kiüresítő módon alkalmazzák.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek