Tavaly összesen 1,3 milliárd forint bírságot szabtak ki a járványügyi szabályok megszegése miatt

Megosztás

Felkerült Bűnügyi Statisztikai Rendszerbe egy összesítés a tavalyi évre vonatkozóan a koronavírus miatti korlátozásokkal kapcsolatos szabálysértésekről, amiből kiderül, két ember is tíz-tíz napra került börtönbe 2020-ban a járványvédelmi szabályok megszegése miatt – írta meg a hvg is.

Az egyikük a másfél méteres távolságot nem tartotta a statisztika szerint, a másikuk pedig a kijárási tilalmat szegte meg. Valószínűleg a pénzbírság helyett választották a börtönt: 5000 Ft/nap alapján váltják jelenleg a pénzbírságot elzárásra, azaz mindketten 50 ezres bírságot kaphattak.

Egy szabályszegőt közmunkára ítéltek, ő 72 óra munkával dolgozta le tettét.

Bírságot már többen kaptak: összesen 26685-en, összesen 710,9 millió forint lett a büntetés, amiből 130 milliót már be is fizettek. A vészhelyzeti szabályszegőkre kiszabott bírság az összes bírság tíz százaléka lett, az elmúlt öt évben egyszer sem szedett be ennyi pénzt a rendőrség. És itt még nem volt szó a konkrét pénzbüntetésről, amiből összesen 612 millió forint jött össze 7219 szabályszegőből, ennek az összegnek a tíz százaléka folyt be.

Ennyi pénzt soha nem szedett be a rendőrség ezelőtt.

Egy másik táblázatból az is kiderül, hogy 47 011 esetben indítottak szabálysértési eljárást a veszélyhelyzetben hozott rendeleteket megszegőkkel szemben.

Kapcsolódó cikkek