Megérkezett az első szállítmány az AstraZeneca vakcináiból, a 60 év alatti krónikus betegeket oltják vele

Megosztás

Szombaton reggel megérkezett hazánkba az AstraZeneca vakcina első szállítmánya – írja a gyártó közlése alapján a HVG. Az EU-ban és Magyarországon is január végén engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 40 ezer 800 adagot tartalmaz, a következő napokban és hetekben több ezer dózissal folytatódik a szállítás.

Mindez jelentősen megemelheti az ország oltási kapacitását, hiszen a Pfizer-BioNTech és a Moderna után ez lesz a harmadik vakcinatípus, amely elérhető Magyarországon.

A vakcina bizonyítottan száz százalékos védelmet nyújt a súlyos megbetegedés, a kórházi kezelés és a halálozással szemben – állítja a gyártó. Az oltóanyaggal azokat a felnőtteket lehet beoltani a koronavírus-fertőzés megelőzése céljából, akik betöltötték 18. életévüket.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy itthon az oltóanyaggal a 60 év alatti krónikus betegeket oltják majd. A 444.hu kérdésére azt is megerősítette, hogy ez nem csak az első adagra érvényes: „Ahogy az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elhangzott, az AstraZenecát várhatóan a 60 év alatti regisztrált krónikus betegnél alkalmazzák majd, ebből egyenesen következik, hogy 60 év felett nem.”

HVG.hu, 444.hu

Kapcsolódó cikkek